slaba potražnja članica evrozone i SAD

Oštar pad nemačkog izvoza od 3,4 odsto u junu

EU

7.8.2024 18:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Oštar pad nemačkog izvoza od 3,4 odsto u junu Oštar pad nemačkog izvoza od 3,4 odsto u junu
Nemački izvoz oštro je pao i u junu, odražavajući slabu potražnju glavnog trgovinskog partnera Sjedinjenih Američkih Država i ostalih članica evrozone, pokazali su podaci... Oštar pad nemačkog izvoza od 3,4 odsto u junu

Nemački izvoz oštro je pao i u junu, odražavajući slabu potražnju glavnog trgovinskog partnera Sjedinjenih Američkih Država i ostalih članica evrozone, pokazali su podaci Destatisa.

Vrednost izvezene robe pala je u junu na mesečnom nivou 3,4 odsto, gotovo istim tempom kao i u maju, izračunali su statističari na osnovu sezonski i kalendarski prilagođenih podataka.

Uvoz se stabilizovao, nakon pada od 6,6 odsto u prethodnom mesecu, prenosi Mina. U odnosu na prošlogodišnji jun, izvoz je smanjen 4,4 odsto, a uvoz 6,4 odsto.

Višak u robnoj razmeni Nemačke sa svetom iznosio je u prvom letnjem mjesecu 20,4 milijarde evra i bio je manji 18,1 odsto nego u maju. U odnosu na prošlogodišnji jun, njegova vrednost uvećana je 7,4 odsto.

U prvoj polovini godine, vrednost nemačkog izvoza bila je manja 1,1 odsto nego lani, skliznuvši na 798,8 milijardi evra. Vrednost uvoza smanjena je šest odsto na 658,9 milijardi evra.

Isporuke nemačke robe u druge članice evrozone smanjene su u junu nešto više od tri odsto u odnosu na maj, a gotovo isti procentni pad zabeležio je i izvoz u treće zemlje.

SAD je i u junu zadržao poziciju glavnog odredišta nemačkog izvoza, ali uz 7,7 odsto manju vrednost isporuka nego u maju, od 12,9 milijardi evra.

Izvoz u Kinu porastao je na mesečnom nivou, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, 3,4 odsto na 7,9 milijardi evra. Kina je istovremeno i u junu bila glavni nemački dobavljač robe, uprkos padu vrednosti uvoza 4,9 odsto na 12,3 milijarde evra.

Nemački izvoz u Rusiji smanjio se u junu 3,2 odsto u odnosu na maj, za 600 milijardi evra. U odnosu na prošlogodišnji jun, njegova vrednost bila je manja 22,2 odsto. Uvoz robe iz Rusije smanjio se u odnosu na maj 1,5 odsto na 200 miliona evra. U odnosu na prošlogodišnji jun, bio je manji 44,8 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.