PAD MEĐUNARODNE TRGOVINE U DRUGOM KVARTALU 27 ODSTO Najgore stanje u auto i energetskoj industriji

EUSvetVesti

12.6.2020 09:59 Autor: Ljiljana Begović 1

PAD MEĐUNARODNE TRGOVINE U DRUGOM KVARTALU 27 ODSTO Najgore stanje u auto i energetskoj industriji PAD MEĐUNARODNE TRGOVINE U DRUGOM KVARTALU 27 ODSTO Najgore stanje u auto i energetskoj industriji
Međunarodna trgovina će u drugom kvartalu zabeležiti pad od 27 procenata, a u celoj 2020. godini će potonuti za 20 posto, jer je pandemija... PAD MEĐUNARODNE TRGOVINE U DRUGOM KVARTALU 27 ODSTO Najgore stanje u auto i energetskoj industriji

Međunarodna trgovina će u drugom kvartalu zabeležiti pad od 27 procenata, a u celoj 2020. godini će potonuti za 20 posto, jer je pandemija korona virusa urušila glavne sektore, uključujući auto i energetsku industriju, objavila je Konferencija UN za trgovinu i razvoj, UNKTAD.

Trgovina u automobilskom i energetskom sektoru je, kako se dodaje, kolabrirala, dok je trgovina poljoprivredno-prehrambenim proizvodima bila stabilna. Prema izveštaju, trgovina u zemljama u razvoju se, po svemu sudeći, “stropoštala” u aprilu, padajući brže nego u razvijenim zemljama.

Foto: Pixabay.com

Takođe, uvoz zemalja u razvoju je pao u aprilu za 19 procenata, dok je njihov izvoz opao za 18 odsto, prema saopštenju.

UNKTAD takođe konstatuje da je izgleda učinak Kine „bio bolji“ u odnosu na druge velike ekonomije, pri čemu je njen izvoz u aprilu porastao za 3,0 posto, ali upozorava da će oporavak možda biti kratkotrajan, jer su kineski uvoz i izvoz pali u maju za 8 procenata, izveštava Reuters, prenosi Tanjug.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...