Automobilski gigant pred zatvaranjem fabrika u Nemačkoj

Početak pregovora Volkswagena i sindikata

EUU fokusu

25.9.2024 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Početak pregovora Volkswagena i sindikata Početak pregovora Volkswagena i sindikata
Volkswagen AG i sindikati počinju pregovore u sredu o širokim merama smanjenja troškova, uključujući moguće otpuštanje radnika, dok su tenzije između obe strane veće... Početak pregovora Volkswagena i sindikata

Volkswagen AG i sindikati počinju pregovore u sredu o širokim merama smanjenja troškova, uključujući moguće otpuštanje radnika, dok su tenzije između obe strane veće nego što su bile godinama.

Glavna tema razgovora je plan Volkswagena da možda prvi put zatvori fabrike u Nemačkoj, nakon što je ranije ovog meseca ukinuo dugogodišnje zaštite radnih mesta. Sindikat IG Metall obavezao se da će se boriti protiv tih planova, preteći štrajkovima koji bi mogli paralizovati najvećeg evropskog proizvođača automobila nedeljama, prenosi Bloomberg.

„Neće biti razgovora o zatvaranju fabrika i masovnim otpuštanjima sa nama. Ako VW ostane pri svojim planovima smanjenja, „desetine hiljada kolega će naterati kompaniju da se vrati na pravi put”, rekao je Torsten Gruger, glavni pregovarač sindikata.


Sukob predstavlja veliki test za generalnog direktora Olivera Blumea, nakon što su slični sukobi sa sindikatima srušili niz njegovih prethodnika. Blume je upozorio da su troškovi u Nemačkoj previsoki jer prodaja opada, dok kineski proizvođači automobila ulaze na evropsko tržište. VW je takođe izgubio zamah na ključnom azijskom tržištu, gde domaći brendovi dominiraju u segmentu električnih automobila.

VW bi ove godine mogao da donese odluke o zatvaranju fabrika, što bi moglo dovesti do više od 15.000 otpuštanja, rekli su analitičari iz kompanije Jefferies ranije ovog meseca. VW razmatra zatvaranje dve do tri fabrike, s mogućnošću da se razmotri dalji rad na pet nemačkih lokacija.

Ranije ovog meseca, kompanija je već osetila bes izazvan svojim planovima za smanjenje troškova, kada su hiljade radnika glasno negodovale na sastanku menadžera u fabrici u Volfsburgu, najvećoj u Evropi. Izvršni direktori su izrazili žaljenje zbog slabe prodaje, koja je dovela do viška kapaciteta u proizvodnim pogonima.

Otpuštanja u VW-u teža su za sprovođenje nego drugde. Polovina mesta u nadzornom odboru pripada predstavnicima radnika, a nemačka država Donja Saksonija, koja poseduje 20 odsto udela u kompaniji, često staje na stranu sindikata. Prva runda pregovora održaće se u Hanoveru, a očekuje se da će članovi sindikata protestovati ispred mesta održavanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.