POJAČAN PESIMIZAM INVESTITORA U NEMAČKOJ Dodatni pad raspoloženja zbog lošeg drugog kvartala

EUVesti

14.7.2020 15:44 Autor: Vladimir Jokanović

POJAČAN PESIMIZAM INVESTITORA U NEMAČKOJ Dodatni pad raspoloženja zbog lošeg drugog kvartala POJAČAN PESIMIZAM INVESTITORA U NEMAČKOJ Dodatni pad raspoloženja zbog lošeg drugog kvartala
Poslovno raspoloženje nemačkih investitora dodatno je pogoršano u julu, pokazuju rezultati istraživanja ekonomskog instituta „ZEW“, što prema oceni Reutersa znači da je pred najvećom... POJAČAN PESIMIZAM INVESTITORA U NEMAČKOJ Dodatni pad raspoloženja zbog lošeg drugog kvartala

Poslovno raspoloženje nemačkih investitora dodatno je pogoršano u julu, pokazuju rezultati istraživanja ekonomskog instituta „ZEW“, što prema oceni Reutersa znači da je pred najvećom ekonomijom Evropske unije dug put oporavka od krize korona virusa, uprkos nizu pozitivnih privrednih pokazatelja, prenosi Tanjug.

Indikator koji prati ekonomsko raspoloženje nemačkih investitora pao je na 59,3 poena u julu sa prošlomesečnih 63,4 boda, što je znatno ispod prognoze ekonomista koji su u anketi Reutersa predviđali indeks od 60 poena.

„Izgledi nemačke ekonomije uglavnom ostaju nepromenjeni“, procenio je „ZEW“, ističući da posle „veoma lošeg drugog tromesečja, stručnjaci očekuju postepeni rast bruto domaćeg proizvoda u drugoj polovini ove i početkom 2021. godine“.

Najnoviji ekonomski podaci govore o laganom oporavku privrede, ponajviše zahvaljujući velikoj državnoj potrošnji na mere podrške ekonomiji poljuljanoj krizom pandemije. Industrijska proizvodnja u Nemačkoj oporavila se prošlog meseca, vođena rastom proizvodnje kapitalnih dobara, mada je i dalje znatno ispod nivoa pre uvođenja mera zatvaranja.

Indeks „ZEW“ o trenutnim uslovima poslovanja odražava ovaj trend, što potvrđuje blagi rast tog pokazatelja sa junskog nivoa od minus 83,1 poena na minus 80,9 bodova u julu. Iako je oporavak proizvodnje u drugom tromesečju dobrodošao, imaće mali efekat na neutralisanje pada zabeleženog u prvom kvartalu, a vlada u Berlinu predviđa za ovu godinu pad BDP-a od 6,3 procenta, što je najdublja recesija od Drugog svetskog rata.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc (Olaf Scholz) izjavio je prošle nedelje da bi povratak privrede na nivo pre korona krize mogao da potraje do početka 2022. godine.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.