"privreda pod sve većim pritiskom"

Pojačan poslovni pesimizam u Nemačkoj

BiznisEU

24.9.2024 15:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pojačan poslovni pesimizam u Nemačkoj Pojačan poslovni pesimizam u Nemačkoj
Raspoloženje u nemačkoj privredi u septembru je tonulo četvrti mesec uzastopno i sada je najgore od januara, saopštio je ekonomski institut Ifo. Indeks poslovne... Pojačan poslovni pesimizam u Nemačkoj

Raspoloženje u nemačkoj privredi u septembru je tonulo četvrti mesec uzastopno i sada je najgore od januara, saopštio je ekonomski institut Ifo.

Indeks poslovne klime instituta Ifo jedan je od najvažnijih ekonomskih pokazatelja u Nemačkoj. Institut ga izračunava na osnovu ankete oko 9.000 domaćih preduzeća svih veličina i iz svih sektora privrede, prenela je agencija DPA.

Pad za još 1,2 poena, na 85,4, najavljuje dalje zaoštravanje krize. Kada je indeks na 100, to signalizira očekivanje nepromenjenog stanja, sve iznad ukazuje na optimizam, a sve ispod 100 poena ukazuje na pesimizam.

Ekonomisti su prethodno prognozirali nešto manje izražen pad indeksa, na 86 poena.

„Privreda je pod sve većim pritiskom,“ ocenio je predsednik instituta Klemens Fist (Clemens Fuest) na predstavljanju izveštaja u minhenskom sedištu ove institucije.

Menadžeri nemačkih preduzeća su još negativnije ocenili trenutno stanje, oborivši taj indeks na najnižu tačku u poslednje četiri godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.