Konačnu odluku o spajanju donosi ECB

Poruke iz ECB idu na ruku nameri UniCredita da preuzme Commerzbank

EUU fokusu

3.10.2024 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poruke iz ECB idu na ruku nameri UniCredita da preuzme Commerzbank Poruke iz ECB idu na ruku nameri UniCredita da preuzme Commerzbank
Supervizori Evropske centralne banke (ECB) učiniće „sve“ kako bi uklonili prepreke prekograničnom spajanju banaka u evrozoni, izjavila je u sredu šefica odbora za superviziju... Poruke iz ECB idu na ruku nameri UniCredita da preuzme Commerzbank

Supervizori Evropske centralne banke (ECB) učiniće „sve“ kako bi uklonili prepreke prekograničnom spajanju banaka u evrozoni, izjavila je u sredu šefica odbora za superviziju u centralnoj banci EU Klaudija Buh (Claudia Buch), pred odluku o povezivanju italijanskog UniCredita i nemačke Commerzbanke, preneo je Seebiz.

Početkom septembra UniCredit je kupio devet odsto akcija Commerzbanke, uključujući i paket u vlasništvu nemačke vlade.

Zatim su saopštili da su finansijskim instrumentima pripremili teren za povećanje učešća na 21 odsto, kao i da žele da njihov vlasnički paket poraste na 29,99 odsto, pod uslovom da dobiju zeleno svetlo ECB.

Commerzbank je sistemski važna banka pa je njen supervizor ECB. Članovi odbora za superviziju obično se pri obradi zahteva fokusiraju na elemente upravljanja rizikom, poput kapitala, likvidnosti, poslovnih planova i upravljanja, podseća Seebiz.

U sredu je šefica tog odbora naglasila da se, kao supervizori, mogu potruditi da ne staju na put daljoj prekograničnoj integraciji banaka. „Svakako činimo sve što je u okviru naših nadležnosti kako se ne bi postavljale prepreke prekograničnoj aktivnosti“, poručila je Klaudija Buh na konferenciji u Rigi.

Konačnu odluku o spajanju doneće Upravni odbor ECB-a na čelu sa predsednicom Kristin Lagard (Christine Lagarde).

Član UO ECB i šef letonske centralne banke Martins Kazaks kritikovao je na konferenciji u Rigi „sklonost ka donošenju odluka iz nacionalne perspektive“ i poželeo da Evropa ima veće banke koje mogu da budu konkurentne na globalnom nivou.

„Lepo je imati nacionalne prvake, ali ako je vaš nacionalni prvak patuljak na globalnom nivou, neće se baš previše isticati konkurentnošću“, rekao je Kazaks.

Zaposleni Commerzbanke ogorčeni su i očajni, preneo je Reuters u analizi, uz opasku da su uvereni da će mnogi ostati bez posla ukoliko ih preuzme UniCredit.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.