Kritikovana mogućnost odlaska u penziju sa 63 godine

Predsednik Bundesbanke: Granica za penziju treba da reflektuje očekivani životni vek

EU

11.7.2024 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Predsednik Bundesbanke: Granica za penziju treba da reflektuje očekivani životni vek Predsednik Bundesbanke: Granica za penziju treba da reflektuje očekivani životni vek
Nemačka treba da prilagodi starosnu granicu za odlazak u penziju očekivanom životnom veku, ocenio je predsednik Bundesbanke Joahim Nagel (Joachim Nagel). „To možda nije... Predsednik Bundesbanke: Granica za penziju treba da reflektuje očekivani životni vek

Nemačka treba da prilagodi starosnu granicu za odlazak u penziju očekivanom životnom veku, ocenio je predsednik Bundesbanke Joahim Nagel (Joachim Nagel).

„To možda nije politički popularno, ali verujem da su reforme neizbežne,“ rekao je Nagel za Tagešpigel (Tagesspiegel) od srede, prenosi DPA.

Bundesbanka smatra da „sve starije društvo ne može nastaviti da prosperira bez promena“, dodao je.

Nagel nije predstavio svoju ideju promena, ali je kritikovao mogućnost odlaska u penziju sa 63 godine kao podsticaj ljudima da prerano izlađu iz radnog odnosa.

„Uz naše demografske izglede, važno je da mobilišemo radnu snagu,“ rekao je predsednik nemačke centralne banke, rekao je on i dodao: „Smatram da je pri razmišljanju o granici za penziju primereno uzeti u obzir produženi životni vek.“

Nagel zagovara i olakšice penzionerima koji žele dalje da rade. „Moramo omogućiti ljudima koji žele da rade uz penziju da to i mogu.“ Problem nedostatka radne snage podrazumeva i druge promene, od bolje infrastrukture za staranje o deci, do podsticaja strancima da dolaze na rad u Nemačku, rekao je Nagel.

On se izjasnio i protiv ekonomskog pesimizma.

„Neki kažu da je Nemačka bolesnik Evrope. To nije tačno,“ rekao je, ukazujući da se stanje u industriji stabilizuje, a potrošnja je na pragu zaokreta ka oporavku.

„Nemačka može postati dobra priča o preokretu, dakle uspešna priča, ako se hrabro uhvatimo u koštac sa strukturnim problemima i rešimo ih,“ zaključio je Nagel.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.