Virus nije opasan za ljude

Proizvođači feta sira suočeni sa kugom ovaca i koza

AgrobiznisBiznisEU

5.8.2024 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Proizvođači feta sira suočeni sa kugom ovaca i koza Proizvođači feta sira suočeni sa kugom ovaca i koza
Udruženje grčkih stočara poručilo je da proizvodnja feta sira neće biti ugrožena izbijanjem tzv. kozje kuge među kozama i ovcama, zbog koje je od... Proizvođači feta sira suočeni sa kugom ovaca i koza

Udruženje grčkih stočara poručilo je da proizvodnja feta sira neće biti ugrožena izbijanjem tzv. kozje kuge među kozama i ovcama, zbog koje je od početka jula odstreljeno na hiljade životinja.

Zvaničnici stočarske industrije pokušali su, kako piše britanski Guardian u reportaži iz Atine, da razbiju strahove da bi sir, glavni oslonac mediteranske ishrane, mogao biti ugrožen zbog brzine kojom se ova veoma zarazna bolest širi.

„Oko 9.000 životinja je moralo biti ubijeno zbog epidemije, ali to neće ugroziti izvoz fete“, rekao je Hristos Tsopanos, viši funkcioner Udruženja grčkih stočara (SEK) i dodao da Grčka ima 14 miliona koza i ovaca, što je više nego bilo koja druga članica EU.

Tsopanos je rekao i da će ove godine biti proizvedeno 120.000 tona feta sira i naglasio da „imamo dovoljno mleka“ kao i da su vlasti reagovale brzo i ograničile mogućnost transporta životinja, uz zabranu klanicama da proizvode ovčije i kozje meso u velikim količinama.

Virus PPR poznat kao „kuga ovaca i koza“ prvi put je potvrđen u Grčkoj 11. jula i iako nije opasan za ljude, može da ubije između 80 i 100 odsto zaraženih životinja.

Propisi EU navode da ako se otkrije slučaj PPR u bilo kom stadu, ono mora biti uništeno a pogođena područja, uključujući imanja, moraju se dezinfikovati, objavio je Guardian.

  • SHALIMAR

    5.8.2024 #1 Author

    Samo neke zaraze,virusi,sad kuga kod ovaca i koza…pre nista od toga nije bilo..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.