Predsednica Slovačke napad osudila kao „brutalan i nepromišljen”

Ranjen slovački premijer Robert Fico, napadač uhapšen

EU

15.5.2024 16:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Ranjen slovački premijer Robert Fico, napadač uhapšen Ranjen slovački premijer Robert Fico, napadač uhapšen
Slovački  premijer Robert Fico povređen je u napadu u sredu, Lokalni mediji javili su da je Fico upucan i ranjen u mestu Handlova, gde... Ranjen slovački premijer Robert Fico, napadač uhapšen

Slovački  premijer Robert Fico povređen je u napadu u sredu, Lokalni mediji javili su da je Fico upucan i ranjen u mestu Handlova, gde se sastao sa svojim pristalicama.

Fico je prevezen u bolnicu, a policija je uhapsila napadača. Stepen njegovih povreda nije poznat. Nije bilo komentara iz kabineta premijera ili policije, prenosi New York Times.

Na Facebook stranici slovačkog premijera navodi se da je „više puta upucan i trenutno je u životnoj opasnosti“, te da je helikopterom prevezen u obližnji grad Banska Bistrica.

Predsednica Slovačke Zuzana Kaputova napad je osudila kao „brutalan i nepromišljen”. „Šokirana sam“, napisala je u poruci na Facebook-u i dodala da Ficu želi puno snage u ovom kritičnom trenutku da se oporavi od napada.

Fico je političar veteran, populistički premijer, koji se udružio sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u suprotstavljanju pomoći Ukrajini i osporavanju većinskog mišljenja unutar Evropske unije. Fico je prethodni mandat premijera okončao podnošenjem ostavke 2018. godine usred niza optužbi za korupciju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.