Volkswagen danas sa radnicima o eventualnom zatvaranju fabrika

Raste pesimizam u nemačkoj auto-industriji

AnalizaBiznisEU

4.9.2024 10:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Raste pesimizam u nemačkoj auto-industriji Raste pesimizam u nemačkoj auto-industriji
Poslovna klima u nemačkoj automobilskoj industriji pogoršala se u avgustu, a pokazatelj „raspoloženja“ poslovne zajednice u tom sektoru je pao na -24,7 poena, sa... Raste pesimizam u nemačkoj auto-industriji

Poslovna klima u nemačkoj automobilskoj industriji pogoršala se u avgustu, a pokazatelj „raspoloženja“ poslovne zajednice u tom sektoru je pao na -24,7 poena, sa -18,5 poena u julu, rezultat je najnovije analize minhenskog instituta IFO.

„Pesimizam u nemačkoj auto-industriji se produbljuje“, upozorila je analitičarka za industriju IFO-a Anita Volfl (Anita Wolfl).

Razlog za to su, prema njenim rečima, izuzetno pesimistična poslovna očekivanja za narednih šest meseci. Izraženo IFO indeksima, ona su opala na -40,5 poena, sa -29,5 poena u julu, dok je pokazatelj za ocenu postojećeg poslovnog stanja pao je za 0,3 poena na -7,2 poena.

„Kompanije u nemačkoj automobilskoj industriji pate od nedostatka novih porudžbina, posebno iz inostranstva. To se sada odražava i na planiranje kadrova“, objasnila je Volfl u okviru saopštenja IFO.

Avgustovski podaci kažu da je i indikator izvoznih očekivanja značajno opao treći put zaredom i da sada iznosi -29,6 poena. To znači da se nalazi na najniže, nivou u dužem vremenskom periodu.

Ni pokazatelj očekivanja zaposlenih ne stoji ništa bolje: pao je na -27,6 poena, sa -15,6 poena u julu.

Izvor: ifo Konjunkturperspektiven, septembar 2024.

O problemima u nemačkoj auto-industriji najbolje svedoči saopštenje koje je u ponedeljak objavio Volksvagen.

Čuveni nemački proizvođač automobila poručio je da razmatra „potez bez presedana“ – odnosno zatvaranje fabrika u Nemačkoj i okončanje decenijama stare garancije zapošljavanja u šest svojih fabrika.

O tome će danas najviši rukovodioci Volkswagena razgovarati sa predstavnicima zaposlenih upravo u sedištu kompanije u nemačkom gradu Volksburgu.

Cilj menadžmenta Volkswagena je da obezbedi smanjenje troškova od čak 10 milijardi evra kao i da obezbedi profitnu maržu od 6,5 odsto do 2026. godine, u odnosu na 2,3 odsto u prvih šest meseci ove godine, objavio je Reuters.

  • SUNCE

    4.9.2024 #1 Author

    Prokleti kapital,nista ne ide na stetu kapitalista nego samo radnika.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.