Međunarodno okruženje diktira finasijsku stabilnost

Savet Hrvatske narodne banke: Ukupna izloženost rizicima na umerenom nivou

AnalizaEUU fokusu

10.10.2024 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Savet Hrvatske narodne banke: Ukupna izloženost rizicima na umerenom nivou Savet Hrvatske narodne banke: Ukupna izloženost rizicima na umerenom nivou
Ukupna izloženost sistemskim rizicima na kraju drugog tromesečja 2024. ostala je na umerenom nivou, istaknuto je na sednici Veća Hrvatske narodne banke (HNB), objavila... Savet Hrvatske narodne banke: Ukupna izloženost rizicima na umerenom nivou

Ukupna izloženost sistemskim rizicima na kraju drugog tromesečja 2024. ostala je na umerenom nivou, istaknuto je na sednici Veća Hrvatske narodne banke (HNB), objavila je HNB i dodala da će nastaviti pomno da prati razvoj potrošačkih kredita i povezanih sistemskih rizika i po potrebi prilagođava mere u cilju očuvanja finansijske stabilnosti.

Najvažniji rizici za finansijsku stabilnost Hrvatske proizlaze iz međunarodnog okruženja, a odnose se na geopolitičke tenzije i slab rast evropske ekonomije, dok su u zemlji sistemski rizici pojačani snažnim rastom potrošačkog kreditiranja, ističu u HNB, piše Seebiz.

Takođe, utvrđeno je da je rast nenamenskih gotovinskih kredita nastavio da se ubrzava pod uticajem rasta prihoda i optimizma potrošača. Stambeni krediti nastavljaju da rastu po stabilnim stopama, ali su rast cena stambenih nekretnina i povećani nivo kamatnih stopa uticali na povećanje tereta otplate kredita.

S druge strane, napominju u HNB, kreditiranje preduzeća je ostalo prigušeno, a novi krediti su uglavnom bili usmereni na građevinarstvo, aktivnosti vezane za poslovanje nekretninama i određene aktivnosti u sektoru usluga.

Povoljna makroekonomska kretanja uticala su na dalje smanjenje ionako istorijski niskog učešća nenaplativih kredita, što uz povećan nivo kamatnih stopa favorizuje poslovanje kreditnih institucija, navodi se u saopštenju.

Na Veću HNB je, takođe, konstatovano da cene stambenih nekretnina i dalje rastu brže nego u većini zemalja članica EU, iako nastavak smanjenja broja kupoprodajnih transakcija ukazuje na očigledan nastavak postepenog usporavanja rasta cena.

U takvim uslovima, ciklični rizici su ostali umereno povišeni, a stopa kontracikličkog zaštitnog sloja kapitala od 1,5 odsto, koja je na snazi od sredine ove godine, ocenjena je odgovarajućom za zrelu fazu finansijskog ciklusa. HNB će nastaviti pomno pratiti razvoj potrošačkih kredita i povezanih sistemskih rizika i po potrebi prilagođavati mere u cilju očuvanja finansijske stabilnosti, navodi se u saopštenju.

Savet HNB-a doneo je odluku o izdavanju kovanice Marka Marulića od dva evra povodom obeležavanja godine Marka Marulića.

Marko Marulić (18. avgust 1450 — 5. januar 1524) bio je pisac, humanista i erudita čija dela imaju izuzetan značaj za hrvatsku književnost i celokupnu kulturnu baštinu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.