Radnici spremni na potpunu obustavu rada

Sindikat Volkswagena ostao bez objašnjenja rukovodstva o potencijalnim otpuštanjima i zatvaranju fabrika

EUU fokusu

26.9.2024 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sindikat Volkswagena ostao bez objašnjenja rukovodstva o potencijalnim otpuštanjima i zatvaranju fabrika Sindikat Volkswagena ostao bez objašnjenja rukovodstva o potencijalnim otpuštanjima i zatvaranju fabrika
Na početku pregovora o kolektivnom ugovoru sa predstavnicima sindikata IG Metall, nemački automobilski gigant Volkswagen je odbacio zahteve za povećanje plata i ponovo ukazao... Sindikat Volkswagena ostao bez objašnjenja rukovodstva o potencijalnim otpuštanjima i zatvaranju fabrika

Na početku pregovora o kolektivnom ugovoru sa predstavnicima sindikata IG Metall, nemački automobilski gigant Volkswagen je odbacio zahteve za povećanje plata i ponovo ukazao na neophodno smanjenje troškova.

Istovremeno, predstavnici radnika ostali su bez konkretnijih objašnjenja rukovodstva o najavljenim potencijalnim otpuštanjima i zatvaranju fabrika, piše Seebiz.

„Umesto troškova, potrebno nam je smanjenje troškova. Za to će biti potreban i doprinos zaposlenih“, rekao je glavni pregovarač menadžmenta kompanije Arne Majsvinkel (Arne Meiswinkel) po završetku tročasovnih pregovora.

„Zajedno moramo da restrukturiramo našu kompaniju. Situacija je ozbiljna. Sada je zadatak pronaći izvodljiva rešenja“, naglasio je Majsvinkel.

Sindikat IG Metall, koji predstavlja veliki deo zaposlenih u Volkswagenu, vidi izjave kompanije kao pretnju i upozorenje da može doći do smanjenja plata.

IG Metall je zahtevao povećanje plata za sedam odsto za zaposlene u Volkswagenu i nemačkoj automobilskoj industriji u celini u svetlu nedavnih profita Volkswagenove matične kompanije i visokih isplata dividendi akcionarima.

„Zatvaranje fabrika i masovna otpuštanja za nas ne dolaze u obzir“, rekao je Thorsten Groger (Thorsten Gröger), glavni pregovarač za IG Metall u državi Donja Saksonija.

VW kompleks, Wolfsburg / Foto: High Contrast, Wikimedia Commons

Oni su, takođe, zatražili od menadžmenta kompanije konkretne detalje najavljenih mera štednje, uključujući koje bi fabrike u Nemačkoj mogle da budu zatvorene i koliko radnih mesta bi moglo da bude ugroženo.

Pregovori o kolektivnom ugovoru prvobitno su bili planirani za kraj oktobra, ali su odloženi nakon što je Volkswagen početkom meseca najavio oštrije mere štednje. Pored zahteva sindikata za povećanjem plata, u centru razgovora je i sigurnost zaposlenja. Volkswagen je početkom meseca otkazao dugogodišnji ugovor sa radnicima o sigurnosti zaposlenja i upozorio da ne može isključiti mogućnost masovnih otpuštanja ili zatvaranja fabrika.

Štrajkove su pratili protesti hiljada zaposlenih ispred zgrade u Hanoveru u kojoj su vođeni pregovori. Kako je Greger najavio, sindikat je, ukoliko bude potrebno, spreman na scenario da „njih desetine hiljada stane pred vrata fabrike i u krugove fabrika Volkswagena”.

„Tek smo na početku spora sa kompanijom, koji će biti težak“, naglasio je on i dodao da bi do štrajka moglo doći bilo kada posle 1. decembra.

Volkswagen je ranije ovog meseca najavio da će morati da napravi drastične promene ako želi da ostane konkurentan i da razmatra zatvaranje fabrike u Nemačkoj. Kompanija nikada nije zatvorila fabriku u Nemačkoj, a od 1988. godine nije zatvorila ni jednu fabriku nigde u svetu.

Saopštenje je zaprepastilo zaposlene i izazvalo zabrinutost za stanje u auto-industriji, koja se smatra kičmom nemačke privrede. Nemački automobilski sektor se bori sa visokim troškovima, povećanom kineskom konkurencijom i slabom potražnjom za električnim vozilima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.