u vreme krize najveći pritisak na zaposlene sa najnižim platama

Siromaštvo preti deci i u najvećoj ekonomiji EU

EUU fokusu

19.12.2022 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Siromaštvo preti deci i u najvećoj ekonomiji EU Siromaštvo preti deci i u najvećoj ekonomiji EU
Inflacija i poskupljenja zbog rata u Ukrajini prete da ubrzaju širenje siromaštva među najmlađima i u Nemačkoj, upozorava predsednik nacionalnog udruženja za zaštitu dece... Siromaštvo preti deci i u najvećoj ekonomiji EU

Inflacija i poskupljenja zbog rata u Ukrajini prete da ubrzaju širenje siromaštva među najmlađima i u Nemačkoj, upozorava predsednik nacionalnog udruženja za zaštitu dece Hajnc Hilgers (Heinz Hilgers).

Udeo dece koja žive u siromaštvu godinama uporno raste, a sadašnja poskupljenja će dogodine dodatno pogoršati stanje, rekao je Hilgers za Stuttgarter Zeitung, prenela je agencija DPA.

„Inflacija posebno pogađa porodice sa slabim primanjima i stoga će naredne godine biti više siromašne dece“, dodao je.

Prema njegovoj proceni, državna pomoć porodicama sa decom neće biti dovoljna i neće stići na vreme da im pomogne u pokrivanju dospelih troškova. Uz to, inflacija će i vanredne dodatke brzo pojesti.

Hilgers je dodao da nedavno povećanje minimalne zarade donekle ublažava finansijski pritisak na ljude sa najmanjom platom, ali da inflacija diktira hitno povećanje sa sadašnjih 12 na najmanje 13, a bolje na 14 evra po satu. „Tek to može unekoliko da ublaži siromaštvo mnogih porodica,” kaže Hilgers.

On se zalaže i za brzo povećanje dečjeg dodatka u dolazećoj godini, upozorivši da država u krizno doba ne sme da ostavi porodicu na cedilu.

  • TATJANA

    20.12.2022 #1 Author

    Uvek je kriza najteže pala imućnima…

    Odgovori

  • LEKI

    25.12.2022 #2 Author

    Najviše stradaju siromasni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...