SKUPA CENA ZA NELEGALNI SOFTVER Evropski sud pravde na strani kupaca Volkswagena

AutomobiliEULifestyle

9.7.2020 15:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

SKUPA CENA ZA NELEGALNI SOFTVER Evropski sud pravde na strani kupaca Volkswagena SKUPA CENA ZA NELEGALNI SOFTVER Evropski sud pravde na strani kupaca Volkswagena
Evropski sud pravde doneo je 9. jula presudu da kupci automobila Folksvagen (Volkswagen) u kojima je bio instaliran softver za varanje na testovima emisije... SKUPA CENA ZA NELEGALNI SOFTVER Evropski sud pravde na strani kupaca Volkswagena

Evropski sud pravde doneo je 9. jula presudu da kupci automobila Folksvagen (Volkswagen) u kojima je bio instaliran softver za varanje na testovima emisije gasova, mogu da tuže proizvođača automobila u zemlji gde su ga kupili, umesto da traže odštetu u Nemačkoj.

Slučaj je stigao na sud EU nakon što je austrijski sud postupao na osnovu zahteva austrijskog udruženja potrošača VKI koji je tražio u ime 574 vlasnika manipulisanih vozila da utvrdi da li je nadležan po tom pitanju, prenosi Tanjug.

Sud pravde je saopštio da, na osnovu zakona EU, podnosioci treba da podnesu tužbu tamo gde optuženi ima prebivalište. Sud EU je utvrdio da je mesto gde je nastala šteta, u ovom slučaju Austrija.

U saopštenju je navedeno da proizvođač motornih vozila sa sedištem u jednoj državi članici, koji vrši nedozvoljeno varanje na vozilima koja se prodaju u drugim državama članicama, može opravdano očekivati pokretanje postupka pred sudovima tih država.

Folksvagen je priznao da je 2015. godine koristio nelegalni softver da bi varao na testovima američkih dizel motora, što ga je koštalo više od 30 milijardi dolara za popravke vozila i novčane kazne.

Ovaj proizvođač automobila pregovara u Nemačkoj kako bi rešio parničnu tužbu u toj zemlji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...