ekonomija evropske unije nastavlja da raste, ali smanjenom brzinom

Smanjen procenat očekivane inflacije u EU za ovu godinu

EU

12.9.2023 17:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Smanjen procenat očekivane inflacije u EU za ovu godinu Smanjen procenat očekivane inflacije u EU za ovu godinu
Evropska komisija (EK) snizila je procenat očekivanog rasta inflacije u Evropskoj uniji (EU) za ovu godinu sa 6,7 na 6,5 odsto, navodi se u... Smanjen procenat očekivane inflacije u EU za ovu godinu

Evropska komisija (EK) snizila je procenat očekivanog rasta inflacije u Evropskoj uniji (EU) za ovu godinu sa 6,7 na 6,5 odsto, navodi se u novom izveštaju izvršnog tela Unije.

“Očekuje se da se nastavi pad inflacije. Harmonizovan indeks potrošačkih cena sada je projektovan da dostigne 6,5 odsto ove i 3,2 odsto naredne godine”, navodi se u saopštenju.

Prema izveštaju, očekuje se da inflacija u evrozoni ove godine bude 5,6 odsto, a naredne 2,9 odsto, prenosi Mina, pozivajuči se na Capital.ba.

Uprkos padu inflacije, u izveštaju je navedeno da se očekuje i pad ekonomskog rasta sa jedan na 0,8 odsto ove godine, dok se u narednoj godini očekuje 1,4 odsto, u odnosu na ranije očekivanih 1,7 odsto.

EK je dodala da ekonomija EU nastavlja da raste, ali smanjenom brzinom.

  • Jj992

    12.9.2023 #1 Author

    Sigurno.

    Odgovori

  • SENSEI

    13.9.2023 #2 Author

    Zabrinjavajuće je što je inflacija očekivana u evropskoj uniji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...