Spekuliše se da će država privremeno preuzeti deo kapitala

Šolc potvrdio da će Nemačka stati iza brodogradilišta Meyer Werft

BiznisEU

23.8.2024 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Šolc potvrdio da će Nemačka stati iza brodogradilišta Meyer Werft Šolc potvrdio da će Nemačka stati iza brodogradilišta Meyer Werft
Nemački kancelar Olaf Šolc (Sholz) rekao je radnicima u brodogradilištu koje se bori sa finansijskim problemima Meyer Werft da je nemačka vlada spremna da... Šolc potvrdio da će Nemačka stati iza brodogradilišta Meyer Werft

Nemački kancelar Olaf Šolc (Sholz) rekao je radnicima u brodogradilištu koje se bori sa finansijskim problemima Meyer Werft da je nemačka vlada spremna da interveniše kako bi spečila da kompanija „potone“, objavio je SeeBiz.

Šolc, koji se pridružio sastanku sa radnicima u brodogradilištu u severozapadnom gradu Papenburgu, rekao je da detalji bilo kakvog sporazuma o spasavanju još nisu dogovoreni.

„Ali danas mogu da razjasnim jednu stvar: savezna vlada igra svoju ulogu u rešenju“, rekao je Šolc.

Istakao je da je Nemačkoj kao trećoj ekonomiji po veličini u svetu potrebna snažna pomorska industrija a da je kompanija Meyer Werft „prednost od koje ne smemo i nećemo odustati“.

On je brodogradilište nazvao i „industrijskim draguljem“ Nemačke.

Prema izvorima dpa, okvir sporazuma o „spasavanju“ predviđa da nemačka vlada i pokrajina Donja Saksonija privremeno preuzmu veliki udeo u Meyer Werft-u, kao i da ulože 400 miliona evra (446 miliona dolara) kapitala u kompaniju.

Prema Šolcovim rečima, razgovori sa bankama o finansiranju porudžbina za nove brodove i dalje su u toku. On je izrazio uverenje da će i nemački parlament i Evropska komisija dati potrebna odobrenja za svaki dogovor, preneo je SeeBiz.

Međutim, Šolc je rekao da jasno očekuje da se svi ostali uključeni pridruže i naglasio da bi svako potencijalno podržavljenje kapitala trajalo ograničeni vremenski period.

„Ni država ni savezna vlada ne žele da zauvek ostanu partneri – mi nismo brodograditelji – već da uz privatni sektor postavimo temelje za dobru budućnost“, rekao je Šolc.

Brodogradilište u blizini nemačke obale Severnog mora, veliki poslodavac za ceo region, suočilo se sa ozbiljnim finansijskim poteškoćama zbog rastućih troškova kao i teškoćama u obezbeđivanju bankarskih kredita.

  • Faith

    25.8.2024 #1 Author

    Super sto ce pomoci i pokriti troskove

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.