Nezaposlenost u junu na 4,9 odsto

Stopa nezaposlenosti u Poljskoj najniža još od 1990. godine

EUU fokusu

24.7.2024 11:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Stopa nezaposlenosti u Poljskoj najniža još od 1990. godine Stopa nezaposlenosti u Poljskoj najniža još od 1990. godine
Nezaposlenost u Poljskoj je pala ispod pet odsto po prvi put od 1990. godine, kada je zemlja započela svoju postkomunističku tranziciju, objavio je portal... Stopa nezaposlenosti u Poljskoj najniža još od 1990. godine

Nezaposlenost u Poljskoj je pala ispod pet odsto po prvi put od 1990. godine, kada je zemlja započela svoju postkomunističku tranziciju, objavio je portal Notes From Poland (NFP) na osnovu saopštenja državnog zavoda za statistiku (GUS).

Podaci GUS pokazuju da je stopa nezaposlenosti u junu pala na 4,9 odsto, sa pet odsto u maju, u skladu sa očekivanjima analitičara.

GUS je poslednji put zabeležio nižu cifru u avgustu 1990. godine, kada je stopa iznosila 4,5 odsto. Nezaposlenost je dostigla vrhunac od 20,7 odsto u februaru 2003.godine. Ukupan broj nezaposlenih u Poljskoj prošlog meseca, iznosio je 762,2 hiljade i bio je najniži od jula 1990. godine, piše NFP.

Prema Poljskom ekonomskom institutu (PIE), pad stope nezaposlenosti rezultat je dobre situacije na tržištu rada, ali i demografskih promena, sa smanjenjem i starenjem poljskog društva koje dovodi do smanjenja broja profesionalno aktivnih ljudi.

Ekonomisti poljske banke PKO, međutim, napominju da pad nezaposlenosti „nije nedvosmisleno dobra vest“.

„Dok nezaposlenost obično opada u junu, ovogodišnji pad je slabiji nego prethodnih godina (sa izuzetkom pandemijske 2020. godine), odražavajućii smanjenu potražnju za radnom snagom“, objavili su u analizi koju prenosi NFP.

Podaci GUS-a ukazuju i da je broj zaposlenih u Poljskoj u prvom kvartalu pao za 138.000 u poređenju sa istim kvartalom prošle godine, na ukupno 17,19 miliona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.