Podrška u okviru 80 miliona evra vrednog projekta širenja i digitalizacije poslovanja

Studenac dobio kredit EBRD od 40 miliona evra za akvizicije i investicije

BiznisEU

13.8.2024 12:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Studenac dobio kredit EBRD od 40 miliona evra za akvizicije i investicije Studenac dobio kredit EBRD od 40 miliona evra za akvizicije i investicije
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je 40 miliona evra vredan kredit za hrvatski trgovački lanac Studenac. Studenac, koji ima najviše maloprodajnih... Studenac dobio kredit EBRD od 40 miliona evra za akvizicije i investicije

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je 40 miliona evra vredan kredit za hrvatski trgovački lanac Studenac.

Studenac, koji ima najviše maloprodajnih objekata u toj zemlji, kredit je dobio za buduće akvizicije odabranih prehrambenih lanaca prodavnica, kao i za investicije.

„Kredit će podržati kompaniju u njenim naporima za širenje poslovanja, kao i daljem poboljšanju efikasnosti i profitabilnosti“, saopštila je EBRD u okviru obaveštenja o početku isplate kredita.

Studencu je na raspolaganju 40 miliona evra od EBRD za projekat vredan ukupno 80 miliona evra – a u obrazloženju odobrenja isplate kredita piše da neimenovani projekat „ima za cilj da unapredi operativnu efikasnost, performanse i obim poslovanja Studenca akvizicijom odabranih maloprodajnih lanaca i uvođenjem inovativnih rešenja za digitalizaciju i automatizaciju u različitim poslovnim oblastima„.

Projekat će, takođe, podržati poboljšanja energetske efikasnosti Studenca kroz implementaciju visokoefikasne rasvete, klimatizacije i rashladne opreme u postojećim i novim prodavnicama.

Podsetimo da je EBRD „pratio“ Studenac i u prethodnim godinama, obezbeđujući finansiranje ekspanzije te kompanije.

Tako je u aprilu 2022. odobren kredit u vrednosti od 37,13 miliona evra u okviru projekta preuzimanja maloprodajnih lanaca Pemo i Lonia. Taj projekat je ukupno vredeo gotovo 90 miliona evra.

EBRD je takođe prošle godine obezbedio 17,75 miliona evra kredita za ukupno 35,5 miliona evra vredan projekat poboljšanja energetske efikasnosti u prodavnicama Studenca, kao i za „jačanje razvoja ljudskog kapitala“ kroz otvaranje novih mogućnosti za zapošljavanje ukrajinskih izbjeglica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.