Solidno prvo polugodište

Tračak nade nemačkoj hemijskoj industriji

EUInvesticijePoslovanjeU fokusu

9.7.2024 10:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tračak nade nemačkoj hemijskoj industriji Tračak nade nemačkoj hemijskoj industriji
Nemačka hemijska i farmaceutska industrija posle neočekivano solidnog prvog polugodišta sa nešto više optimizma gleda u budućnost, saopštilo je u ponedeljak gransko udruženje VCI.... Tračak nade nemačkoj hemijskoj industriji

Nemačka hemijska i farmaceutska industrija posle neočekivano solidnog prvog polugodišta sa nešto više optimizma gleda u budućnost, saopštilo je u ponedeljak gransko udruženje VCI.

Udruženje ostaje pri prognozi rasta prometa od 1,5 odsto i proizvodnje od 3,5 odsto u ovoj godini, piše agencija Dpa.

U prvih šest meseci dobit je, prvenstveno zbog pada proizvođačkih cena za četiri procentna poena, pala za jedan odsto, na 112 milijardi evra.

Istovremeno, proizvodnja je, uz oporavak narudžbi porasla za tri odsto. Mnogi kapaciteti ipak ostaju manje uposleni nego pre pandemije.

„Na horizontu se ukazuje tračak, ali još nema govora o stabilnom uzlaznom trendu“, ocenio je predsednik VCI Markus Štajleman (Marcus Steilemann).

„Blagi znaci oporavka nisu razlog za slavlje“, rekao je. „Očekujemo, doduše, da se stanje knjiga narudžbi tokom godine popravi“.

Prema njegovim rečima, „signali blage relaksacije ne treba da zavaraju i prikriju pogled na probleme nemačke proizvodne lokacije“.

Uz manjak novih poslova, „najveću brigu nam zadaju cena energije i birokratija“, dodao je Štajleman.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.