ministar podržao pravo na rad od kuće

U Nemačkoj trend rada od kuće u porastu

EUU fokusu

12.8.2024 16:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U Nemačkoj trend rada od kuće u porastu U Nemačkoj trend rada od kuće u porastu
Raditi još od kuće ili ne – rasprava je koja se vodi u nemačkom društvu dve godine od smirivanja pandemije virusa korona. Mnoge kompanije... U Nemačkoj trend rada od kuće u porastu

Raditi još od kuće ili ne – rasprava je koja se vodi u nemačkom društvu dve godine od smirivanja pandemije virusa korona. Mnoge kompanije ne planiraju da ukinu „kućne kancelarije“.

U 82 odsto preduzeća u informacionoj branši zaposleni rade od kuće najmanje jednom nedeljno, pokazalo je istraživanje instituta za ekonomska istraživanja ZEW, dostupno agenciji DPA. U proizvodnom sektoru je udeo pak 48 odsto.

Broj kompanija koje dozvoljavaju zaposlenima da rade od kuće najmanje jedan dan u nedelji ostao je posle pandemije stalno visok i trenutno nema naznaka promena, rekao je lider istraživanja
Danijel Erdsiek.

Prethodnih meseci se u kompanijama u Nemačkoj – kao što su, na primer, softverska firma SAP ili Deutsche Bank – vodila debata o povratku u kancelarije. 

Ministar rada Hubertus Hajl (Hubertus Heil) je podržao pravo na rad od kuće. Koalicioni sporazum vladajućih stranaka iz 2021. predviđa da zaposlenima – zavisno od profesije – treba dati pravo na „kućnu kancelariju“.

„U naredne dve godine firme ne očekuju da će smanjiti ponudu radnih mesta sa najmanje jednim danom rada od kuće nedeljno“, rekao je Erdsiek.

Upravo suprotno – očekuje se da će procenat kompanija spremnih da ponude takav rad u 2026. nastaviti da raste – na 88 odsto u IT sektoru i 57 odsto u proizvodnji. Firme takođe očekuju da će zaposlenih koji će koristiti takve ponude biti više.

  • SHALIMAR

    12.8.2024 #1 Author

    Ako daje isti rezultat kao da rade iz firme,zasto da ne..

    Odgovori

  • Nely

    17.8.2024 #2 Author

    Neke delatnosti mogu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.