Procedure digitalizovane

Ubrzan sistem dobijanja viza za strane radnike u Nemačkoj

EU

19.6.2024 08:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ubrzan sistem dobijanja viza za strane radnike u Nemačkoj Ubrzan sistem dobijanja viza za strane radnike u Nemačkoj
Administracija u Nemačkoj, prema prvim procenama, počela je znatno brže da izdaje vize za kvalifikovane radnike iz inostranstva. Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena... Ubrzan sistem dobijanja viza za strane radnike u Nemačkoj

Administracija u Nemačkoj, prema prvim procenama, počela je znatno brže da izdaje vize za kvalifikovane radnike iz inostranstva.

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) rekla je da je u nemačkoj ambasadi u Nju Delhiju vreme čekanja na vizu sada kraće za dve nedelje.

„Nekada je čekanje na vizu trajalo devet meseci“, rekla je Berbokova na jednom skupu poslaničkog kluba Zelenih u Bundestagu, piše agencija dpa.

Napredak je postignut jer su procedure digitalizovane i centralizovane. Cilj je da se ceo proces izdavanja viza digitalizuje do kraja mandata aktuelne vlade naredne godine.

Savezna kancelarija za inostrane poslove (BfAA) u Brandenburgu, koja podržava strane misije u obradi zahteva, „je već najveća kancelarija za nacionalne vize na svetu“, rekla je ministarka.

Pošto je Nemačkoj potrebno 400.000 ljudi svake godine, kako bi broj zaposlenih ostao konstantan, pretpostavlja se da će viza morati da bude za oko 63 odsto više.

Nemačkoj treba „društveni pakt za kulturu dobrodošlice“, prema rečima šefice poslaničkog kluba Zelenih Katarine Drege (Katharina Dröge).

„Kompanije, zaposleni i političari treba zajedno da zaključe ovaj pakt i da ga promovišu. Želimo da dodatno pojednostavimo prepreke i pristup nemačkom tržištu rada”, rekla je Drege.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.