Novac namenjen za nabavku naoružanja i obnovu zemlje

Ukrajina dobila 1,5 milijardi evra od kamata na zamrznuti ruski kapital

EU

26.7.2024 16:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ukrajina dobila 1,5 milijardi evra od kamata na zamrznuti ruski kapital Ukrajina dobila 1,5 milijardi evra od kamata na zamrznuti ruski kapital
Evropska unija je danas prvi put Ukrajini za naoružanje i obnovu uputila novac koji je plod ruskog državnog kapitala zamrznutog u zemljama Unije. „Danas... Ukrajina dobila 1,5 milijardi evra od kamata na zamrznuti ruski kapital

Evropska unija je danas prvi put Ukrajini za naoružanje i obnovu uputila novac koji je plod ruskog državnog kapitala zamrznutog u zemljama Unije.

„Danas smo transferisali 1,5 milijardi evra koji su dobit od zamrznute ruske imovine za odbranu i obnovu Ukrajine“, napisala je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na mreži X, prenela je agencija Beta.

„Nema veće simbolike ili bolje namene za novac Kremlja nego da se Ukrajina i cela Evropa učine bezbednijim mestom za život“, dodala je Fon der Lajen.

Iznos koji je namenjen Ukrajini su kamate na kapital ruske centralne banke, koji je bio deponovan u evropskim bankama. EU je još proletos, na predlog Fon der Lajen i visokog predstavnika Žozepa Borela odlučila da taj novac od kamata na zamrznuti kapital koristi kao pomoć Ukrajini.

Novac će biti transferisan članicama EU koje će od njega finansirati oružje i drugu pomoć za Ukrajinu, prenele su agencije.

EU do sada nije donela odluku da izvrši eksproprijaciju glavnice i da i nju iskoristi za pomoć Ukrajini. Razlog je uglavnom strah da bi rusija mogla da pribegne odmazdi i zapleni novac evropskih firmi koje posluju u Rusiji.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov komentarisao je 26. jula potez EU rečima da on neće ostati bez posledica. On je, međutim, rekao da Rusija neće odmah odgovoriti nego će razmisliti o sledećim koracima.

Prema ranijim podacima Evropske komisije, u EU je zamrznuto oko 210 milijardi evra koje su vlasništvo ruske centralne banke, od kojih je veći deo poveren briselskoj finansijskoj instituciji Euroclear.

Euroclear je saopštio da su samo 2023. na deponovani novac isplaćene kamate od 4,4 milijarde evra, podsetila je agencija Beta.

  • Jj992

    26.7.2024 #1 Author

    Cije,sta i na koji nacin…

    Odgovori

  • Manja

    28.7.2024 #2 Author

    Ali bitno je da je za naoruzanje i odbranu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.