ukoliko dođe do 30 odsto italijanska banka mora da objavi i zvaničnu ponudu za preuzimanje

UniCredit traži dozvolu od ECB da poveća udeo u Commerzbank AG

BankeEU

17.9.2024 15:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

UniCredit traži dozvolu od ECB da poveća udeo u Commerzbank AG UniCredit traži dozvolu od ECB da poveća udeo u Commerzbank AG
Italijanski zajmodavac UniCredit tražiće regulatornu dozvolu za povećanje udela do čak 30 odsto u nemačkoj banci Commerzbank AG. UniCredit će verovatno podneti prijavu Evropskoj... UniCredit traži dozvolu od ECB da poveća udeo u Commerzbank AG

Italijanski zajmodavac UniCredit tražiće regulatornu dozvolu za povećanje udela do čak 30 odsto u nemačkoj banci Commerzbank AG.

UniCredit će verovatno podneti prijavu Evropskoj centralnoj banci, koja je najveći bankarski regulator u evrozoni, u narednih nekoliko dana, kažu insajderi za Bloomberg.

Taj potez ne znači nužno da će UniCredit na kraju dostići taj prag ili čak kupiti bilo kakve dodatne akcije.

Dozvola ECB bi generalnom direktoru UniCredita Andrei Orćelu (Andrea Orcel) dala odrešene ruke za preuzimanje nemačke banke, s obzirom da dostizanje takvog udela znači da kompanija mora da pruži i zvaničnu ponudu, prema nemačkom zakonu.

Zvaničnici ECB, uključujući predsednicu Kristin Lagard (Christine Lagarde), sa odobravanjem su se oglasili oko potencijalnog sporazuma, jer bi on mogao da ispuni dugogodišnje ambicije da se realizuju velika prekogranična spajanja.

Prošle nedelje je saopšteno da UniCredit poseduje devet odsto udela u Commerzbanku, a Orćel je naknadno rekao u intervjuu za Bloomberg da je potpuno preuzimanje nemačkog zajmodavca „opcija na stolu“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.