Tradicija koja se neguje od 11. veka

Venecija traži gondolijere, kandidati moraju da se potrude da dobiju posao

EULifestyle

16.8.2024 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Venecija traži gondolijere, kandidati moraju da se potrude da dobiju posao Venecija traži gondolijere, kandidati moraju da se potrude da dobiju posao
Gradska uprava Venecije objavila je ove nedelje da je u potrazi za novim gondolijerima, kojih trenutno u čuvenom gradu ima samo 433, objavio je... Venecija traži gondolijere, kandidati moraju da se potrude da dobiju posao

Gradska uprava Venecije objavila je ove nedelje da je u potrazi za novim gondolijerima, kojih trenutno u čuvenom gradu ima samo 433, objavio je britanski The Guardian.

Neophodne kvalifikacije za posao zahtevaju da kandidati imaju 18 ili više godina, srednjoškolsko obrazovanje, da znaju da plivaju i da posedujete lekarsko uverenje koje dokazuje „zdravu i čvrstu konstituciju“ – ali ispunjavanje tih preduslova je samo prvi korak do posla gondolijera.

Gondolijeri-početnici prvo moraju da se prijave i prođu kurs obuke pod nazivom Arte del Gondoliere, ili Umetnost gondolijerstva, piše The Guardian.

Oni će moći da ostanu u konkurenciji za taj posao samo ako dokažu da umeju da veslaju, ili barem pokažu znake da imaju ono što je potrebno da razviju tu veštinu.

„Moći da pomerate gondolu je najvažnija stvar“, rekao je Andrea Balbi, predsednik venecijanskog udruženja gondolijera. „Proces predselekcije nam pomaže da ovo razumemo, a onda oni počinju sa obukom“, rekao je britanskom mediju.

Polaznici obuke za gondolijere moraju da obave 30 sati teorijske nastave, tokom kojih će naučiti plovne puteve koji su ekvivalentni kodeksu autoputa.

Takođe će se učiti engleski i francuski jezik, kao i istorija, umetnost i kultura Venecije, sa posebnim fokusom na način na koji je grad izgrađen i njegove vodene puteve. Zatim će se upustiti u 10-časovnu praktičnu obuku, koja uključuje veslanje gondole sa jednim veslom, pod vođstvom majstora gondolijera.

Venecija se, inače, na gondolijere oslanja još od 1094. godine, a do nedavno su taj posao obavljali isključivo muškarci da bi od 2009. ova profesija bila otvorena za sve državljane EU, bez obzira na pol, podseća The Guardian.

  • LEBRON

    17.8.2024 #1 Author

    Imaju uslove kao i u svakom poslu.

    Odgovori

  • VALE

    18.8.2024 #2 Author

    Interesantno I uostalom I sve to treba I da znaju

    Odgovori

  • Lelica

    8.9.2024 #3 Author

    Svaki posao zahteva iskustvo i znanje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.