Kompanija namerava oštro da sreže troškove poslovanja

Volkswagenov sindikat predlaže skraćenje radne nedelje kako bi sačuvao fabrike i radna mesta

EUU fokusu

6.9.2024 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Volkswagenov sindikat predlaže skraćenje radne nedelje kako bi sačuvao fabrike i radna mesta Volkswagenov sindikat predlaže skraćenje radne nedelje kako bi sačuvao fabrike i radna mesta
Nemački sindikat metalaca IG Metal rekao je u četvrtak da je spreman da pregovara sa Volkswagenom, uključujući uvođenje četvorodnevne radne nedelje, nakon što je... Volkswagenov sindikat predlaže skraćenje radne nedelje kako bi sačuvao fabrike i radna mesta

Nemački sindikat metalaca IG Metal rekao je u četvrtak da je spreman da pregovara sa Volkswagenom, uključujući uvođenje četvorodnevne radne nedelje, nakon što je automobilski gigant najavio planove za smanjenje troškova koji bi mogli da ugroze hiljade radnih mesta.

„Moramo da prevrnemo nebo i zemlju kako bismo pronašli rešenja da zadržimo radna mesta i lokacije“, rekla je šefica moćnog sindikata Kristijane Bener (Christiane Benner) posle sastanka u Hanoveru.

Bener je rekla da su zatvaranje fabrika i otpuštanja, za koje je Volkswagen u ponedeljak rekao da više ne može isključiti u svom ključnom VV brendu, predstavljaju „apsolutne crvene linije“ za sindikat.

IG Metall je predložio pokretanje runde kolektivnog pregovaranja koja bi trebalo da se održi ove jeseni, ali tek treba da dobije odgovor od VV-a, rekla je Bener.

Takođe je predložio četvorodnevnu nedelju za sve zaposlene u VV-u, što je pomoglo da se izbegnu masovna otpuštanja tokom krize kompanije početkom 1990-ih, kada je 30.000 radnih mesta bilo ugroženo.

Komentari sindikata dolaze dan nakon što je menadžment Volkswagena branio planove za smanjenje troškova na skupštini zaposlenih u sedištu kompanije u severnom gradu Volfsburgu kojoj je prisustvovalo oko 25.000 zaposlenih.

„Imamo još godinu, možda dve godine, da preokrenemo stvari. Ali ovo vreme moramo da iskoristimo“, rekao je glavni finansijski direktor Folksvagen grupe Arno Antlic (Antlitz).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.