Evropski železnički prevoznik u panici zbog pada tražnje

Eurostar će dobiti finansijski paket od 250 miliona funti

BankeNovacSvetVesti

18.5.2021 17:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Eurostar će dobiti finansijski paket od 250 miliona funti Eurostar će dobiti finansijski paket od 250 miliona funti
Međunarodna kompanija za železnički prevoz Eurostar, sa sedištem u Londonu, uspela je da obezbedi paket za pomoć od 250 miliona funti od banaka i... Eurostar će dobiti finansijski paket od 250 miliona funti

Međunarodna kompanija za železnički prevoz Eurostar, sa sedištem u Londonu, uspela je da obezbedi paket za pomoć od 250 miliona funti od banaka i investitora, dok se i dalje bori sa velikim padom potražnje zbog krize izazvane korona virusom, piše BBC.

Železnička kompanija je upozorila još u novembru da se „bori za opstanak“, sa dramatično smanjenim uslugama usred pandemije. Eurostar planira da postepeno vraća više voznih linija, koliko se ograničenja protiv korona virusa budu ublažavala. Trenutno saobraća samo jedan voz dnevno između Londona i Pariza, na primer.

Finansiranje od 250 miliona funti sastoji se od 50 miliona funti kapitala od akcionara, 150 miliona funti novoizdatih bankarskih kredita za koje su jamčili akcionari i 50 miliona funti od restrukturiranih postojećih zajmova.

Izvršni direktor Eurostara Žak Damas (Jacques Damas) saopštio je da će finansiranje „omogućiti da Eurostar i dalje pruža važnu uslugu putnicima“.

„Ugovor o refinansiranju je ključni faktor koji nam omogućava da povećamo svoje usluge, kako se situacija sa pandemijom poboljšava,“ rekao je Damas i dodao da je koordinirano delovanje vlada u Velikoj Britaniji i EU bilo „presudno za obnavljanje potražnje i finansijski oporavak poslovanja“.

Pad potražnje za železničkim uslugama Eurostara je u jednom trenutku iznosio 95 odsto.

U februaru je britanski sekretar za saobraćaj Grent Šaps (Grant Shapps) napomenuo da, iako je vlada „bila veoma spremna da Eurostar preživi“, njene poteškoće su „problem akcionara“. Vlada Velike Britanije prodala je svoj udeo u Eurostaru 2015. godine.

Većinski akcionar Eurostara je francuska državna železnička grupa SNCF.  Među ostalim akcionarima su penzioni fondovi Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPK), fond Federated Hermes i belgijski državni železnički prevoznik SNCB.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...