Prezaduženi kineski gigant nekretnina oslanja se na državu

Evergrande započeo rasprodaju imovine

BankeBerzaBiznisNekretnineNovacSvetVesti

29.9.2021 15:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Evergrande započeo rasprodaju imovine Evergrande započeo rasprodaju imovine
Posrnuli kineski gigant u industriji nekretninama, Evergrande Group najavio je prodaju udela vrednog 1,5 milijardi dolara koji poseduje u državnoj banci Šengđing, kako bi... Evergrande započeo rasprodaju imovine

Posrnuli kineski gigant u industriji nekretninama, Evergrande Group najavio je prodaju udela vrednog 1,5 milijardi dolara koji poseduje u državnoj banci Šengđing, kako bi prikupio novac koji duguje klijentima, investitorima i dobavljačima.

Oko 20 odsto udela u Šengđingu, zapravo otkupljuje sama banka, nakon što je Evergrande prošle nedelje propustio da isplati kamate na obveznice, prenosi BBC. Kompanija koja je ostala bez gotovine nije isplatila 83,5 miliona dolara, a ove nedelje stiže na naplatu još 47,5 miliona dolara.

Prema sporazumu objavljenom na hongkonškoj berzi, prihod od prodaje koristiće se za izmirenje finansijskih obaveza kompanije Evergrande prema banci Šenđing. To sugeriše da Evergrande neće moći da koristi novac prikupljen prodajom u druge svrhe, uključujući plaćanje kamata na inostrane obveznice ove nedelje.

Prodaja udela u Šengđing banci usledio je nakon izveštaja da je Peking ohrabrio državne firme i investitore koje podržava vlada da kupuje imovinu od Evergrande kako bi mu pomogli da prikupi novac potreban za podmirivanje obaveza.

Kriza koja je zahvatila najzaduženijeg investitora u svetu uznemirila je globalna tržišta dok se kompanija bori da obezbedi sredstva za servisiranje više od 300 milijardi dolara duga. Kompanija je izgubila oko 80 odsto svoje berzanske vrednosti u tekućoj godini, a nakon vesti o prodaji udela u banci Šengđing ojačale su za 15 odsto.

Kineski investitori često prodaju stambene nekretnine kupcima pre završetka radova i taj novac ulažu u kupovinu novog zemljišta koje lokalnim vlastima donosi važne prihode, prenosi FT. Prodaja novih kuća i zemljišta širom Kine opala je poslednjih nedelja, a vladine mere osmišljene da ograniče zaduživanje investitora, počele su da opterećuju ovaj sektor.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...