Mešanjem politike i ekonomije do rekordnih cena gasa

Evropa zakasnila sa nabavkom i skladištenjem gasa

BiznisEUInfrastrukturaSvetU fokusuVesti

23.12.2021 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Evropa zakasnila sa nabavkom i skladištenjem gasa Evropa zakasnila sa nabavkom i skladištenjem gasa
Evropa je zakasnila sa nabavkom i skladištenjem gasa za ovu zimu, a rezultat su rekordne cene gasa na tržištu, kaže urednica Energije Balkana Jelica... Evropa zakasnila sa nabavkom i skladištenjem gasa

Evropa je zakasnila sa nabavkom i skladištenjem gasa za ovu zimu, a rezultat su rekordne cene gasa na tržištu, kaže urednica Energije Balkana Jelica Putniković.

Ona je za Tanjug rekla i da je cena viša od 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, kolika je bila u utorak uveče, što je i rekordni nivo, nastala zbog mešanja politike i ekonomije, a tu će cenu, dodaje, platiti privreda i građani.

Prema njenim rečima, jedan od glavnih razloga visoke cene gasa je što je letos proizvodnja energije iz obnovljivih izvora bila mala, a sa buđenjem privrede porasla je i tražnja za gasom.

Jelica Putniković je istakla da su Sjedinjene Američke Države sklopile ugovor sa azijskim zemljama, poput Kine, Indije, Japana i Južne Koreje, gde se gas skuplje prodaje, pa je Evropa, praktično, ostala bez potencijalne mogućnosti da nabavi gas od nekog drugog, osim od Rusije.

„Stalno se priča da je Gazprom kriv i da je Moskva obustavila snabdevanje gasom, a ta ruska kompanija isporučuje sve ugovorene količine gasa“, ističe Putnikovićeva i dodaje da je sada na Evropi da kaže da li hoće ruski gas ili neće.

Ona je podsetila da se Nemačka opredelila za ruski gas dok je vladu u Berlinu vodila Angela Merkel, kada su izgrađeni Severni tok 1 i 2, dok nova nemačka vlada, pod uticajem Zelenih, ali i Vašingtona, odugovlači sa davanjem sertifikata za početak transporta tog energenta.

„Ovo što se dešava sa tokom Jamal – Evropa zapravo je situacija da Varšava neće direktno od Moskve da kupi gas, već ga uzima od preprodavaca, od Nemačke“, kaže Jelica Putniković i dodaje da se gas, koji dolazi preko Belorusije, zadržava u Poljskoj, ali Nemci uzimaju profit jer ga preprodaju Poljacima.

  • IVAN

    28.10.2022 #1 Author

    Sta cemo sada evropo ?
    Veliki problem

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...