Zaoštrava se gasna kriza u Evropi

Prekinuta isporuka ruskog gasa u Nemačku, cena premašila 2.000 dolara za hiljadu kubika

BiznisEUInfrastrukturaSvetU fokusuVesti

21.12.2021 11:40 Autor: Vladimir Jokanović 0

Prekinuta isporuka ruskog gasa u Nemačku, cena premašila 2.000 dolara za hiljadu kubika Prekinuta isporuka ruskog gasa u Nemačku, cena premašila 2.000 dolara za hiljadu kubika
Cena prirodnog gasa u Evropi u utorak je prvi put u istoriji premašila 2.000 dolara za 1.000 metara kubnih, prema podacima londonske berze ICE.... Prekinuta isporuka ruskog gasa u Nemačku, cena premašila 2.000 dolara za hiljadu kubika

Cena prirodnog gasa u Evropi u utorak je prvi put u istoriji premašila 2.000 dolara za 1.000 metara kubnih, prema podacima londonske berze ICE. Istovremeno, obustavljena je isporuka ruskog gasa u Nemačku putem gasovoda „Jamal-Evropa“, što je dodatno pojačalo pritisak na cene.

Cena januarskih fjučersa na gasnom TTF čvorištu u Holandiji na otvaranju trgovanja u Evropi u utorak ujutro dostigla je 1.803 dolara za hiljadu kubnih metara, da bi iza podneva po centralno-evropskom vremenu po prvi put prešla granicu od 2.000 dolara.

Gazprom je obustavio transport gasa u Evropsku uniju putem gasovoda „Jamal-Evropa“. Protok ruskog gasa ka Nemačkoj zaustavljen je zbog odbijanja Gazproma da rezerviše kapacitete za utorak, prema podacima operatera za prenos gasa Gascade.

Posle odluke ruske kompanije počele su rezervne isporuke gasa iz Nemačke u Poljsku. Pre toga Gazprom je saopštio da se snabdevanje gasom obavlja u skladu sa najavama i u okviru dogovora, prenosi TASS. Gasovod „Jamal-Evropa“ prolazi kroz teritorije četiri države, Rusije, Belorusije, Poljske i Nemačke i predstavlja jednu od glavnih ruta za isporuku ruskog gasa u Evropu. Njegova dužina je više od 2.000 kilometara.

Gasovodna cev
Foto: Pixabay.com

Gazprom je 18. decembra naglo smanjio rezervacije kapaciteta poljskog dela „Jamal-Evropa“, koji se poručuje na dnevnim aukcijama. Naručeno je ukupno 5,2 miliona kubnih metara poljske deonice gasovoda Jamal-Evropa, što je 80 odsto manje nego prethodnog dana (27 miliona kubnih metara).

Kako prenose Ria Novosti, fizički tok gasa u Nemačku kroz gasovod „Jamal-Evropa“ formira se kao razlika između između snabdevanja u smeru Nemačke i obratno ka Poljskoj. Od utorka ujutro gas ne protiče kroz cev.

Gazpromov ugovor sa Poljskom za tranzit gasa preko Jamala-Evropa okončan je prošle godine, a za gasnu 2020-2021 godinu kompanija je rezervisala kapacitet gasovoda putem aukcije. Takođe, Gazprom nije rezervisao kapacitete za transport gasa kroz Ukrajinu u januaru.

Podsetimo, nemačke vlasti suspendovale su proces sertifikacije gasovoda „Severni tok 2“. Nemačka federalna regulatorna agencija saopštila je prošle nedelje da odluka o nastavku procesa sertifikacije gasovoda „Severni tok 2“ neće biti doneta u prvoj polovini 2022. godine, jer joj još nije dostavljena potrebna dokumentacija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...