Amerikanci ne odustaju od blokade gasovoda

Senat će ipak glasati o sankcijama za Severni tok 2

Vesti

20.12.2021 13:47 Autor: Vladimir Jokanović 1

Senat će ipak glasati o sankcijama za Severni tok 2 Senat će ipak glasati o sankcijama za Severni tok 2
Američki senatori dogovorili su se da razmotre predlog zakona o sankcijama gasovodu Severni tok 2, na inicijativu republikanaca. Glasanje o ovom predlogu u Senatu... Senat će ipak glasati o sankcijama za Severni tok 2

Američki senatori dogovorili su se da razmotre predlog zakona o sankcijama gasovodu Severni tok 2, na inicijativu republikanaca. Glasanje o ovom predlogu u Senatu trebalo bi da bude održano najkasnije 14. januara iduće godine.
Inicijativu je pokrenuo republikanski senator iz Teksasa, Ted Kruz (Ted Cruz), koji je uslovio imenovanja nekoliko zvaničnika, stavljanjem na dnevni red glasanja o sankcijama za gasovod, prenosi Hill. Reč je o novim ambasadorima i drugim zvaničnicima.

Prema sporazumu koji je potrvdio lider demokratske većine u Senatu, Čarls Šumer (Charles Schumer), glasanje o Severnom toku 2 ući će kao amandman na sveobuhvatni zakon o odbrani, pod uslovom da Kruz odustane od blokade sedmoro kandidata za ambasadore.

Za uvođenje sankcija potrebno je 60 od 100 glasova senatora, što znači da bi pored svih 50 republikanaca za njih trebalo da glasa i 10 demokratskih senatora. Nemački zvaničnici i administracija Bele kuće pozvali su Kongres da ne uvodi sankcije u vezi sa gasovodom, upozoravajući da bi to narušilo transatlantski savez.

Ažurirana verzija predloženog zakona o potrošnji na državnu odbranu SAD za fiskalnu 2022. godinu od 8. decembra ne sadrži odredbu o uvođenju sankcija Rusiji zbog Severnog toka 2. Pomenuta verzija zakona stigla je u Predstavnički dom Kongresa na dan kada su razgovarali predsednici SAD i Rusije Džo Bajden (Joe Biden) i Vladimir Putin.

Gasovod
Foto: Pixabay.com

Gasovod kao plod saradnje bivše nemačke kancelarke Angele Merkel i Putina, naišao je na kritike istočnoevropskih zemalja i SAD, koje su navodno zabrinute da Evropa previše zavisi od Rusije. Ukrajina, kao najveća tranzitna zemlja za dopremanje ruskog gasa u Evropu, strahuje da će biti ekonomski i diplomatski oslabljena gasovodom koji zaobilazi njenu teritoriju.

Nemačka federalna regulatorna agencija saopštila je prošle nedelje da odluka o nastavku procesa sertifikacije gasovoda Severni tok 2 neće biti doneta u prvoj polovini 2022. godine, jer joj još nije dostavljena potrebna dokumentacija.

Foto: Youtube screenshot

Ovu informaciju prenela je ruska agencija Ria Novosti, pozivajući se na Bloomberg, dok je Reuters naveo da će se proces sertifikacije nastaviti kada relevantni dokumenti budu dostavljeni nadležnim organima u Nemačkoj.
Poljski premijer Mateuš Moravjecki (Mateusz Morawiecki) pozvao je ranije Berlin da spreči pokretanje gasovoda, nazivajući projekat „instrumentom diktata cena“, „ucenom“, i načinom „zatezanja energetske omče oko vrata Ukrajine“.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analene Berbok (Annalena Baerbock) rekla je da gasovod „još nije u skladu sa zahtevima“ EU i da ne može da bude odobren u ovom trenutku. Kasnije je nemačka vlada saopštila da je potrebno sačekati pravnu proveru gasovoda, i oceniti da li je usklađen sa evropskim energetskim kriterijumima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...