Predsednici Rusije i Kine održali video konferenciju

Putin i Si za nezavisnu finansijsku infrastrukturu

AnalizaSvetU fokusuVesti

15.12.2021 15:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

Putin i Si za nezavisnu finansijsku infrastrukturu Putin i Si za nezavisnu finansijsku infrastrukturu
Kineski i ruski predsednik Si Đinping i Vladimir Putin razgovarali su video vezom o bezbednosnim izazovima s kojima se suočavaju dve države. Putin je... Putin i Si za nezavisnu finansijsku infrastrukturu

Kineski i ruski predsednik Si Đinping i Vladimir Putin razgovarali su video vezom o bezbednosnim izazovima s kojima se suočavaju dve države. Putin je govorio o pritisku NATO saveza na granice Rusije, a Si se požalio na aktivnosti SAD u azijsko-pacifičkom regionu.

Posebna pažnja posvećena je potrebi da se pojačaju napori za stvaranje nezavisne finansijske infrastrukture za servisiranje trgovinskih operacija između Rusije i Kine. Reč je o stvaranju infrastrukture na koje ne bi mogle da utiču treće zemlje, saopštio je Kremlj, prenosi portal Vzglyad.

Prema rečima Putinovog pomoćnika, Jurija Ušakova, razgovor dvojice predsednika, koji je simultano prevođen, trajao je sat i po. Putin i Si založili su se za povećanje udela nacionalnih valuta u međusobnim transakcijama i kako bi se obezbedio pristup ruskih i kineskih investitora berzama.

Lideri su razgovarali i o pitanju snabdevanja Kine ruskim žitom, kao i projektu gasovoda Snaga Sibira 2, složili su se da je poboljšana infrastruktura na rusko-kineskoj granici. Kremlj je istakao i da je Putin tokom razgovora obavestio Sija o svom razgovoru sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom (Joe Biden) rekavši da su imali sadržajan i koristan dijalog.

Foto: Tanjug/AP

Kako navodi New York Times, Si se obratio Putinu kao „starom prijatelju“, a ruski predsednik je svog kineskog kolegu nazvao „dragim i cenjenim prjateljem“. List ocenjuje da je njihov razgovor bio demonstracija solidarnosti u uslovima pritiska Zapada oko Ukrajine i Tajvana, kao i mnogih drugih pitanja.

„Trenutno se određene međunarodne snage samovoljno mešaju u unutrašnje stvari Kine i Rusije pod maskom demokratije i ljudskih prava i brutalno gaze međunarodno pravo i norme međunarodnih odnosa“, rekao je Si, prenosi AP, pozivajući se na kinesku CCTV. Si je dodao da „Kina i Rusija moraju da sprovedu više zajedničkih akcija kako bi efikasnije zaštitile bezbednost i interese“.

Foto: Tanjug/AP

Putin je rekao Siju o „sve većim pretnjama nacionalnim interesima Rusije od SAD i NATO, koji dosledno pomeraju svoju vojnu infrastrukturu blizu ruskih granica“. Ruski predsednik istakao je potrebu da se održe razgovori sa NATO i SAD o pravno obavezjućim garancijama. Si je naveo da „razume zabrinutost Rusije“, kao i da podržava razradu bezbenosnih garancija.

„Obe strane treba da ojačaju koordinaciju i saradnju u međunarodnim poslovima kako bi se glasnije čulo o globalnom upravljanju i da bi donele praktične planove o globalnim pitanjima, uključujući pandemiju i klimatske promene“, naveo je kineski predsednik.

Putin je potvrdio dolazak na Zimske olimpijske igre u Kini i sastanak uživo sa Sijem. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje da se Si „veoma raduje“ njegovoj poseti i da je spreman da radi sa predsednikom Rusije „za zajedničku budućnost“ kako bi otvorili novo poglavlje u odnosima Kine i Rusije u postkovid eri.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...