Nemačka odložila sertifikaciju gasovoda

Ništa od Severnog toka 2 ove zime

BiznisEUInfrastrukturaSvetVesti

16.12.2021 14:28 Autor: Vladimir Jokanović 1

Ništa od Severnog toka 2 ove zime Ništa od Severnog toka 2 ove zime
Nemačka regulatorna agencija saopštila je da odluka o nastavku sertifikacije gasovoda Severni tok 2 neće biti doneta u prvoj polovini 2022. godine, jer još... Ništa od Severnog toka 2 ove zime

Nemačka regulatorna agencija saopštila je da odluka o nastavku sertifikacije gasovoda Severni tok 2 neće biti doneta u prvoj polovini 2022. godine, jer još nije dobila svu potrebnu dokumentaciju.

Prema navodima agencije Reuters, na koju se pozivaju ruski mediji, proces sertifikacije biće nastavljen kada relevantni dokumenti budu pristigli. Napominje se da će nakon odluke nemačkog regulatora to pitanje razmotriti Evropska komisija, navodi Vzglayad, pozivajući se na Bloomberg.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao je Berlin da spreči pokretanje gasovoda Severni tok 2, nazivajući projekat „instrumentom diktata cena“, „ucenom“ i načinom „zatezanja energetske petlje oko vrata Ukrajine“, prenose Ria Novosti.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) ocenila je da Severni tok 2 još nije u skladu sa zahtevima Evropske unije i da ne može biti odobren u ovom trenutku. Kasnije je nemačka vlada saopštila da je potrebno sačekati pravnu proveru gasovoda i njegovu usklađenost sa evropskim energetskim kriterijumima.

Gasovod i radnik
Foto: Tanjug

Migrantska kriza na poljsko-beloruskoj granici i navodne pripreme ruske vojske za invaziju na Ukrajinu, pominjale su se prošlog meseca u medijima kao mogući razlozi zbog kojih je u Nemačkoj zaustavljena sertifikacija gasovoda Severni tok 2, kao deo širih napora da se „zaustavi Moskva“.

Politička dimenzija gigantskog infrastrukturnog projekta bila je neizbežna od samog početka, a nakon što je Nemačka Federalna agencija za energetske mreže Bundesnetzagentura saopštila 16. novembra da je obustavljena procedura sertifikacije kompanije Nord Stream 2 AG, postalo je očigledno da će se rešenje tražiti u sferi politike.


Gasovod kao plod saradnje bivše nemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog predsednika Vladimira Putina, naišao je na kritike istočnoevropskih zemalja i SAD, koje su navodno zabrinute da Evropa previše zavisi od Rusije. Ukrajina, kao najveća tranzitna zemlja za dopremanje ruskog gasa u Evropu, strahuje da će biti ekonomski i diplomatski oslabljena gasovodom koji zaobilazi njenu teritoriju.

Gasovodne cevi
Foto: Pixabay.com

Pre nego što je stupio na kancelarsku dužnost, Olaf Šolc (Olaf Scholz) je naveo da će Nemačka „učiniti sve“ da osigura da Ukrajina ostane tranzitna zemlja za izvoz ruskog gasa u Evropu. Poljski premijer zatražio je od Šolca da suspenduje gasovod, upozoravajući ga da će ga Moskva iskoristiti za „ucenu“ Evrope.

Izgradnja gasovoda okončana je u septembru. Severni tok 2 ima dve cevi ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje u dužini 2.450 kilometara koliko iznosi razdaljina od Viborga u Rusiji do Grisvalda u Nemačkoj.

Severni tok 2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMV, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finansiranja obavezu preuzela ruska kompanija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...