EU, NATO i MMF ulivaju milijarde evra u ekonomiju istočne evropske zemlje

Ukrajina traži dodatna sredstva od EU zbog ruske pretnje

EUSvetU fokusuVesti

2.12.2021 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ukrajina traži dodatna sredstva od EU zbog ruske pretnje Ukrajina traži dodatna sredstva od EU zbog ruske pretnje
Ukrajinske vlasti apelovale su na Evropsku uniju za dodatnu finansijsku pomoć dok se zemlja bori da ispuni svoje obaveze i suočava se sa pretnjom... Ukrajina traži dodatna sredstva od EU zbog ruske pretnje

Ukrajinske vlasti apelovale su na Evropsku uniju za dodatnu finansijsku pomoć dok se zemlja bori da ispuni svoje obaveze i suočava se sa pretnjom potencijalne invazije ruskih trupa koje se gomilaju na njenim granicama.

„Zvanično smo zatražili od Evropske komisije dugoročni makrofinansijski program kako bismo obezbedili održivo finansiranje u narednim godinama“, objavio je ukrajinski komesar za upravljanje javnim dugom Jurij Buca, na društvenoj mreži WhatsApp.

Komisija je spremna da pruži dalju podršku Ukrajini sve dok njen paket, koji će verovatno trajati tri godine, teče uporedo sa novim programom podrške Međunarodnog monetarnog fonda, rekao je portparol komisije. Izvršno telo EU će razgovarati o podršci Ukrajini sa zvaničnicima MMF u narednim nedeljama kako bi se osiguralo da je u skladu sa uslovima koje je postavio Fond, piše Bloomberg.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski suočava se sa sve većim finansijskim i vojnim pritiskom, dok Sjedinjene Američke Države optužuju Rusiju za intenziviranje priprema za moguću invaziju. SAD prate gomilanje ruskih snaga u blizini istočne granice Ukrajine, a državni sekretar Antoni Blinken (Antony Blinken) obećao je da će udariti Moskvu „ekonomskim merama velikog uticaja“ u slučaju napada.

Kremlj negira bilo kakav plan za invaziju Ukrajine i optužuje SAD i NATO za provokativne akcije u blizini ruske granice.

Dok NATO nudi vojne savete i sredstva za podršku vladi u Kijevu, Ukrajini je takođe potrebna finansijska pomoć da bi servisirala svoje javne dugove u bliskoj budućnosti.

Administracija Zelenskog je već započela pregovore sa EU o veličini, kao i uslovima vezanim za novi kreditni paket, rekao je Buca. Konačna cifra zavisiće od procene vladinog manjka finansiranja, ali, s obzirom na obim obaveza zemlje, verovatno će premašiti 1,2 milijarde evra isplaćenih u poslednje dve godine.

Postojeći paket koji je MMF namenio Ukrajini završava se u junu 2022. godine, nakon šestomesečnog produženja dogovorenog u novembru. Zemlja bi trebalo da dobije 2,2 milijarde dolara sledeće godine.

EU je u oktobru isplatila 600 miliona evra kako bi pomogla vladi u Kijevu da se izbori sa ekonomskim posledicama pandemije Covid-19. Blok je za Ukrajinu obezbedio 4,4 milijarde evra kredita u okviru različitih programa.

  • SUNCOKRET

    27.1.2022 #1 Author

    Reci nisu važne nego dela. Rusi moraju da budu pripravnik zbog američkih provokacija ali sam sigurna da neće izvršiti invaziju na Ukrajinu. Nato im se nažalost mnogo približio geografski i moraju da budu na oprezu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...