Nastavljen američki pritisak na rusko-nemački gasovod

Nove sankcije za Severni tok 2

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

23.11.2021 09:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nove sankcije za Severni tok 2 Nove sankcije za Severni tok 2
Sjedinjene Američke Države su uvele nove sankcije protiv kompanije Transadria, koja je uključena u održavanje gasovoda Severni tok 2. Pod novim američkim sankcijama našao... Nove sankcije za Severni tok 2

Sjedinjene Američke Države su uvele nove sankcije protiv kompanije Transadria, koja je uključena u održavanje gasovoda Severni tok 2. Pod novim američkim sankcijama našao se brod Marlin pomenute kompanije, naveo je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken).

Uprkos pritisku republikanske stranke, Bajdenova administracija nije sankcijama obuhvatila glavnu kompaniju koja je gradila gasovod, već insistira na potrebi da se sarađuje sa ključnim saveznikom Nemačkom, prenosi Deutsche Welle.

Sankcije protiv kompanije Transadria dolaze kao deo zahteva Kongresu da da preduzme mere protiv gasovoda. SAD, Ukrajina i nekoliko država EU izrazile su zabrinutost da će Severni tok 2 Rusiji dati veći uticaj u regionalnoj politici i da može da predstavlja rizik za energetsku bezbednost Evrope.

„Čak i dok administracija nastavlja da se protivi gasovodu Severni tok 2, uključujući i naše sankcije, nastavljamo da radimo sa Nemačkom i drugim saveznicima i partnerima na smanjenju rizika koji predstavlja gasovod“, naveo je Blinken.

Foto: Youtube screenshot

Ukrajina je primala značajne naknade od transporta prirodnog gasa iz Rusije u Nemačku i centralnu Evropu, a sada strahuje od gubitka prihoda. Bajdenova administracija i Nemačka postigle su dogovor u julu koji uključuje podršku Ukrajini i pretnju sankcijama Rusiji, ukoliko koristi isporuke gasa kao političko oružje.

Gasovod ima dve cevi ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje u dužini 2.450 kilometara koliko iznosi razdaljina od Viborga u Rusiji do Grisvalda u Nemačkoj. Proces sertifikacije gasovoda u Nemačkoj prekinut je nedavno zbog, kako je navedeno, neusklađenosti sa nemačkim zakonom.


Severni tok 2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMV, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finansiranja obavezu preuzela ruska kompanija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...