EVROPI POTREBNA ZAŠTITA OD KINESKE KONKURENCIJE Uskoro „Bela knjiga“ preduzeća koja posluju u EU

EUSvetVesti

3.6.2020 13:18 Autor: Vladimir Jokanović 0

EVROPI POTREBNA ZAŠTITA OD KINESKE KONKURENCIJE Uskoro „Bela knjiga“ preduzeća koja posluju u EU EVROPI POTREBNA ZAŠTITA OD KINESKE KONKURENCIJE Uskoro „Bela knjiga“ preduzeća koja posluju u EU
Evropska unija traži nove načine da se zaštiti od nelojalne konkurencije iz trećih zemalja, pre svega iz Kine, koja bi eventualno pokušala da preuzmu... EVROPI POTREBNA ZAŠTITA OD KINESKE KONKURENCIJE Uskoro „Bela knjiga“ preduzeća koja posluju u EU

Evropska unija traži nove načine da se zaštiti od nelojalne konkurencije iz trećih zemalja, pre svega iz Kine, koja bi eventualno pokušala da preuzmu evropske kompanije. Reč je o rivalskim kompanijama koje uživaju državnu pomoć, zbog čega predstavljaju nelojalnu konkrenciju.

Evropska komisija priprema takozvanu Belu knjigu koju bi trebalo da objavi do kraja meseca, a u njoj će predložiti nove alate za ispitivanje aktivnosti državnih i subvencioniranih preduzeća koja posluju u Evropi ili žele da uđu na jedinstveno evropsko tržište, prenosi Irish Times, pozivajući se na FT.

„Sve je veći broj slučajeva za koje se čini da su strane subvencije olakšale sticanje imovine preduzeća iz EU ili su narušile politiku cena njihovih korisnika“, navedeno je u nacrtu dokumenta. Postojeći alati EU ne odnose se na sve distorzivne efekte stranih subvencija, pa Bela knjiga predviđa nove načine obezbeđivanja jednakih uslova na unutrašnjem tržištu.

Očekuje se da bi Bela knjiga mogla izazvati napetosti u odnosima EU i Kine, pa predsednik Evropskog Saveta Šarl Mišel (Charles Michel) i predsednica EK Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen) planiraju da se sastanu sa kineskim premijerom Li Kećijangom tokom ovog meseca i pokušaju da razjasne ovaj potez.

Evropske vlade strahuju da su njhove kompanije postale podložne preuzimanju od strane firmi koje podržavaju države izvan EU s obzirom na to da su ekonomski oštećene zbog pandemije korona virusa. Uticajne članice EU, poput Nemačke, požalile su se na nedostatak reciprociteta koji kineskim kompanijama znatno olakšava poslovanje u Evropi.

Kineski ambasador u EU, Čao Žongming upozorio je da bi preduzimanje politike ograničenja pristupa kineskim kompanijama moglo da našteti evropskim interesima i odvrati investitore.

Prema predlogu EK predviđena su dva „modula“ za ispitivanje stranih subvencija. Suština je da se pomoću modula ispitaju uticaji stranih subvencija na unutrašnje tržište, a da se zatim stranim kompanijama nalože mere za nadoknadu štete ili da im se u krajnjem slučaju zabrani kupovina.

Izvršna potpredsednica EK, Margaret Vestejer (Margrethe Vestager), koja je zadužena za konkurenciju, nedavno je pozvala države članice da kupe akcije u evropskim kompanijama koje su pod pretnjom preuzimanja iz inostranstva, uključujući Kinu i Ameriku.

Iz EK nisu želeli da komentarišu pojedinosti u vezi sa Belom knjigom, ali su potvrdili da će biti usvojena „do sredine 2020.“ i da će u njoj predstaviti moguće načine rešavanja distorzivnih efekata prouzrokovanih stranim subvencijama na jedinstveno tržiše.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...