EVROPSKA INVESTICIONA BANKA ULOŽILA 200 MILIONA EVRA U SRPSKU NAUKU Naučno-tehnološki parkovi Beograd, Niš i Novi Sad

Hi-techInvesticijeLifestyleNovacSrbijaVesti

9.6.2020 13:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

EVROPSKA INVESTICIONA BANKA ULOŽILA 200 MILIONA EVRA U SRPSKU NAUKU Naučno-tehnološki parkovi Beograd, Niš i Novi Sad EVROPSKA INVESTICIONA BANKA ULOŽILA 200 MILIONA EVRA U SRPSKU NAUKU Naučno-tehnološki parkovi Beograd, Niš i Novi Sad
Investicijom od 12 miliona evra u izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu, Evropska investiciona banka (EIB) je pokazala posvećenost razvoju naučno istraživačke oblasti u Srbiji,... EVROPSKA INVESTICIONA BANKA ULOŽILA 200 MILIONA EVRA U SRPSKU NAUKU Naučno-tehnološki parkovi Beograd, Niš i Novi Sad

Investicijom od 12 miliona evra u izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu, Evropska investiciona banka (EIB) je pokazala posvećenost razvoju naučno istraživačke oblasti u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe u saopštenju, u okviru naučno-tehnološkog parka u Nišu na 14 000m2 savremeno opremljenog prostora za rad, 31 kompanija (od kojih 19 start-upova) moći će da dobije pomoć za svoj biznis u vidu administrativnih, pravnih i marketinških usluga, kao i stručnog konsaltinga.

Kako se ističe u saopštenju,ova investicija od 12 miliona evra deo je šireg paketa pomoći od 200 miliona evra, koliko je do sada banka Evropske unije uložila u razvoj naučnih institucija u Srbiji.

Izgrađen je i naučno-tehnološki park u Beogradu, a u toku je završetak druge faze parka u Novom Sadu. Ovi moderni istraživačko-poslovni centri značajno će podupreti inovacije u najnaprednijim oblastima nauke i biznisa poput informacione i nano tehnologije, klimatskih promena, zaštite životne sredine I biomedicine.

Pored ovih centara, investicijom EIB obnovljene su laboratorije, naučna infrastruktura, smeštaj i oprema za naučnike i studente. U domenu visokog obrazovanja, pored opremanja Elektro-tehničkog fakulteta u Beogradu, EIB investira izgradnju i opremanje zgrade Elektronskog fakulteta u Nišu,

Instituta Biosens, kao i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu. U okviru programa za inovativne kompanije, obezbeđeno je 577 miliona evra za podršku inventivnim preduzećima iz svih sfera privrede, što se realizuje u vidu kreditnih linija u saradnji sa domaćim bankama. Time je do sada podržano 31.000 radnih mesta.

Na globalnom nivou, ova banka je od 2000. godine do danas uložila 210 milijardi evra u inovacije i razvoj novih veština, a samo u toku prošle godine čak 14 milijardi evra.

  • zorica s.

    9.6.2020 #1 Author

    Bilo bi lepo da naucno -tehnoloskih parkova ima i u Pancevu,Kragujevcu…

    Odgovori

  • Irina

    9.6.2020 #2 Author

    Znacajna investicija pre svega zbog razvoja naucno tehnickih parkova sirom Srbije unapredice sektore poput inovacionih tehnologija i drugih sfera biznisa

    Odgovori

  • Irina

    9.6.2020 #3 Author

    Ovaj razvoj naucno tehnoloskih oblasti unapredjuje sektor inovacionihh tehnologija i drugih sfera u obladti biznisa

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...