EVROPSKA UNIJA DOBILA BUDŽET Lideri 27 zemalja članica uspeli da se dogovore oko raspodele novca

EUNovacVesti

21.7.2020 08:14 Autor: Redakcija Biznis.rs

EVROPSKA UNIJA DOBILA BUDŽET Lideri 27 zemalja članica uspeli da se dogovore oko raspodele novca EVROPSKA UNIJA DOBILA BUDŽET Lideri 27 zemalja članica uspeli da se dogovore oko raspodele novca
Lideri EU 27 postigli su, posle maratonskih višednevnih pregovora, dogovor o višegodišenjem zajedničkom budžetu i fondu za opravak. Ukupan iznos paketa za oporavak je... EVROPSKA UNIJA DOBILA BUDŽET Lideri 27 zemalja članica uspeli da se dogovore oko raspodele novca

Lideri EU 27 postigli su, posle maratonskih višednevnih pregovora, dogovor o višegodišenjem zajedničkom budžetu i fondu za opravak.

Ukupan iznos paketa za oporavak je 1.824 milijarde evra, od čega se 1.074 miljarde nalazi u okviru zajedničkog budžeta za period od 2021. do 2027. godine.

Fond za oporavak EU iznosi 750 milijardi evra, a čine ga 390 miljardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova.

Ovaj fond će biti finasiran zajedničkim zaduživanjem EU na svetskim tržištima kapitala, a rok za otplatu pozajmice je kraj 2058 godine.

EU lideri su do dogovora došli posle maratonskih pregovora koji su ušli u peti dan.

U pitanju je jedan od najdužih samita u istoriji EU.

Konačni dogovor predvideo je i raspodelu sredstava iz budžeta po oblastima počev od Kohezionog fonda za koji je izdvojena najveća suma od 322 milijarde evra, preko fonda za Obnovljive izvore i zivotnu sredinu (240 milijardi evra), Jedinstveno tržište inovacije i digitalizacija (132,7 milijardi evra), fond za Migracije i upravljanje granicama (22,6 milijarde evra), Odbrana i bezbednost (13,1 miljardi evra), Javna adminstracija (73,1 milijarde evra ) i fond za Susedstvo i svet (98,4 milijarde evra).

U okviru fonda za Susedstvo i svet nalazi se i istrument pretpristupne pomoći za Srbiju u druge zemlje u prcesu evroinetgarcija za koji je u narednih sedam godina namenjeno 12,5 milijardi evra.

U prethodno budžetskom periodu za IPA fondove je bilo izdvojeno 11,7 milijrdi evra.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.