EIB i EBRD daju povoljne zajmove za izgradnju ove saobraćajnice

Evropska unija obezbedila 40 miliona evra za auto-put od Niša do Prištine

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

3.12.2021 13:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Evropska unija obezbedila 40 miliona evra za auto-put od Niša do Prištine Evropska unija obezbedila 40 miliona evra za auto-put od Niša do Prištine
Srbija će uskoro infrastrukturu dovesti na nivo kakav imaju zemlje Zapadne Evrope, a u tom cilju su nam od velike pomoći sredstva koja u... Evropska unija obezbedila 40 miliona evra za auto-put od Niša do Prištine

Srbija će uskoro infrastrukturu dovesti na nivo kakav imaju zemlje Zapadne Evrope, a u tom cilju su nam od velike pomoći sredstva koja u vidu grantova ili povoljnih zajmova dobijamo od Evropske unije, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žofreom (Emmanuel Giaufret).

Momirović je naglasio da je strateško opredeljenje Srbije pristupanje EU, izveštava Tanjug.

„Srbija pripada Evropi istorijski, civilizacijski i ekonomski, a uskoro ćemo našu infrastrukturu dovesti do nivoa kakav imaju zemlje Zapadne Evrope. Naše strateško opredeljenje je pristup EU, i to se nije promenilo i neće se promeniti, i zaista mnogo radimo na tome da što pre postanemo članica“, rekao je Momirović.

Ukazao je da je EU glavni ekonomski partner Srbije i glavni partner u investicijama u infrastrukturu.

Momirović je naveo da su on i ambasador Žofre u četvrtak prisustvovali početku radova na izgradnji auto-puta Niš–Priština, dodajući da su institucije EU dale velika bespovratna sredstva kako bi taj projekat bio realizovan.

On je naveo da je sa ambasadorom Žofreom razgovarao i o projektima u oblasti zaštite životne sredine, kao što su postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizaciona infrastruktura, kolektorska infrastruktura…

Momirović je istakao da Srbija dobija značajna bespovratna sredstva od evropskih partnera i za sprovođenje tih projekata.

„Evropska unija je, takođe, najveći trgovinski partner Srbije i iz EU dolazi najviše stranih direktnih investicija. Sve to zahteva bolju povezanost i zato nam je važno da bolje povežemo Srbiju sa EU“, rekao je Žofre.

Ističe da je EU za projekat izgradnje „Auto-puta mira“, odnosno auto-puta od Niša do Prištine, obezbedila bespovratnu pomoć od 40 miliona evra, a da su pored tog iznosa Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedile povoljne zajmove u iznosu od 220 miliona evra.

Žofre je naveo da je tema razgovora bila i železnički deo Koridora 10, koji povezuje Beograd i Niš i pruža se dalje prema jugu, dodajući da je taj projekat veoma značajan za modernizaciju železničkog sistema u Srbiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...