u okviru projekta "eu za kulturno nasleđe i turizam"

Evropska unija podržava turistički razvoj Topole

BiznisLifestyleSrbijaTurizamVesti

29.12.2021 13:17 Autor: Redakcija Biznis.rs

Evropska unija podržava turistički razvoj Topole Evropska unija podržava turistički razvoj Topole
Evropska unija odlučila je da od 2022. godine uključi opštinu Topola u centralnoj Srbiji u projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, u kome... Evropska unija podržava turistički razvoj Topole

Evropska unija odlučila je da od 2022. godine uključi opštinu Topola u centralnoj Srbiji u projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, u kome radi na podizanju turističkih kapaciteta Istočne Srbije.

Kako se navodi danas u saopštenju EU, u Topoli će biti revitalizovana Kraljevska vinarija na Oplencu, jedna od prvih profesionalnih vinarija u Srbiji, koju je osnovao 1931. godine kralj Aleksandar I Karađorđević, a vremenom su autohtone sorte vina Žilavka, Oplenka i Trijumf postale nadaleko poznate, prenosi Tanjug.

Takođe, kako se navodi, dodelom bespovratnih sredstava pružaocima turističkih usluga, edukacijama u oblasti turizma i kulturnog nasleđa, projekat će poboljšati turističku ponudu opštine i time podstaći ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta.

Navodi se da je Oplenac turistički najposećenije mesto u centralnoj Srbiji.

„Okosnica turizma Topole jeste upravo kulturno-istorijsko nasleđe i zadužbina kralja Petra I. To je ono što Topolu već duži niz godina obeležava na turističkoj mapi Srbije. Ono što Topola može da pruži je jedan širi razvoj turizma, što podrazumeva seoski i vinski turizam koji predstavljaju budućnost razvoja regije, zeleni turizam i povećanje smeštajnih kapaciteta. Time ćemo privući veći broj turista koji će provesti više dana u Topoli“, rekla je Dragana Krstić ispred Turističke organizacije Oplenac-Topola.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a sprovodi ga Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...