Pandemija pogodila poslovanje proizvođača slatkiša Salzburg Schokolade

Fabrika čuvenih „Mocart“ kugli ide u stečaj

EULifestyleVesti

30.11.2021 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Fabrika čuvenih „Mocart“ kugli ide u stečaj Fabrika čuvenih „Mocart“ kugli ide u stečaj
Kompanija Salzburg Schokolade iz Grediga, poznate po proizvodnji “Mocart” kugli, podnela je pokrajinskom sudu u Salcburgu zahtev za stečaj. Zbog ovog neočekivanog kraha sindikalci,... Fabrika čuvenih „Mocart“ kugli ide u stečaj

Kompanija Salzburg Schokolade iz Grediga, poznate po proizvodnji “Mocart” kugli, podnela je pokrajinskom sudu u Salcburgu zahtev za stečaj.

Zbog ovog neočekivanog kraha sindikalci, zajedno sa radničkim savetom i menadžmentom, planiraju da razgovaraju o situaciji i informišu zaposlene, piše Tanjug.

Iako je proteklih godina preduzeće beležilo dobit, prošle godine ga je pandemija teško pogodila, napisao je direktor Kristijan Šigerl (Christian Schügerl).

Zbog značajno smanjenog broja turista, manifestacija i proslava je došlo do pada prodaje čokoladnih proizvoda, a tako i “Mocart” kugli.

Pad obrta iz prošle godine mogao je samo delimično biti kompenzovan u novoj poslovnoj godini. Međutim, i pored novih klijenata u izvozu i državne korona pomoći i ove godine, zbog prošle beležiće se ogroman gubitak.

Kako kaže Šigerl, razlozi za stečaj su i aktuelni lokdaun i značajni rast cena sirovina, energije, plata, troškova logistike, materijala za pakovanje. On dodaje da se zaposlenima ne mogu isplatiti novembarske plate, kao ni božićni dodatak.

Inače ovo preduzeće proizvodi “Bobi” čokolade, „Maria Terezija taler“ i „Salcburg konfiseri“.

Kompanija je osnovana 1897. godine pod imenom Süßwarenfabrik Rajsigl u gradu Salcburgu, a 1956. preseljena je u Gredig.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...