nakon protesta radnika zbog incidenta trovanja hranom

Fabrika Foxconn u Indiji ponovo pokreće proizvodnju

Firme u fokusuHi-techLifestyleSvetU fokusuVesti

12.1.2022 19:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fabrika Foxconn u Indiji ponovo pokreće proizvodnju Fabrika Foxconn u Indiji ponovo pokreće proizvodnju
Foxconn, dobavljač kompanije Apple, ponovo je pokrenuo proizvodnju iPhone-a u svojoj fabrici u južnoj Indiji u sredu, više od tri nedelje nakon što je... Fabrika Foxconn u Indiji ponovo pokreće proizvodnju

Foxconn, dobavljač kompanije Apple, ponovo je pokrenuo proizvodnju iPhone-a u svojoj fabrici u južnoj Indiji u sredu, više od tri nedelje nakon što je zatvorena zbog protesta usled bolesti radnika.

Zvaničnik kompanije je, uz uslov da ostane anoniman, rekao da fabrika ponovo radi, ali samo u jednoj smeni sa 120 radnika, i da će biti potrebno više od dva meseca da se pokrene pun proizvodni kapacitet, piše Easterneye.com.

Smeštena u gradu Sriperumbudur u blizini glavnog grada države Tamil Nadu, Čenaja, fabrika zapošljava oko 17.000 ljudi, ali je zatvorena 18. decembra prošle godine, nakon što se 250 radnika razbolelo od trovanja hranom. Povodom ovog incidenta radnici su stupili u proteste. Ranije, oni su rekli da je fabrika uglavnom radila u tri smene.

Apple je u ponedeljak saopštio da je fabrika ostala na probnom radu i da će nastaviti da prati uslove u radničkim domovima i trpezarijama, zajedno sa nezavisnim revizorima. Foxconn nije odmah odgovorio na e-poštu u kojoj se traži komentar.

Apple i Foxconn su ranije otkrili da neke radne sobe i trpezarije u fabrici ne ispunjavaju tražene standarde, što je primoralo kompaniju sa sedištem u Tajvanu da rekonstruiše svoj lokalni menadžerski tim i preduzme hitne korake za poboljšanje objekata.

Žene koje su sklapale iPhone u fabrici izjavile su da žive u prepunim spavaonicama bez toaleta na vodu i da je hrana koja se služi u radničkim hostelima ponekad puna crva.

Fabrika, koja je započela probnu proizvodnju iPhone 13, dugoročno je strateški važna, jer američki tehnološki gigant pokušava da se manje oslanja na svoj kineski lanac snabdevanja, zbog trgovinskih tenzija između Vašingtona i Pekinga.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...