Londonska kompanija će morati da plati preko 800.000 dolara

FCA kaznila Sunrise Brokers zbog umešanosti u poreski skandal

NovacSvetVesti

12.11.2021 14:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

FCA kaznila Sunrise Brokers zbog umešanosti u poreski skandal FCA kaznila Sunrise Brokers zbog umešanosti u poreski skandal
Tržišni regulator u Velikoj Britaniji uručio je drugu kaznu umešanima u Cum-Ex poreski skandal, prema kojoj će kažnjeni broker morati da plati oko 803.500... FCA kaznila Sunrise Brokers zbog umešanosti u poreski skandal

Tržišni regulator u Velikoj Britaniji uručio je drugu kaznu umešanima u Cum-Ex poreski skandal, prema kojoj će kažnjeni broker morati da plati oko 803.500 dolara zbog nemogućnosti da suzbije pranje novca i trgovinske rizike.

Kompanija Sunrise Brokers LL je kažnjena zbog veze sa menadžerom investicionog fonda Sandžejom Šahom (Sanjay Shah), izjavili su u petak predstavnici Uprave za finansijske poslove (FCA). Nadležni su se fokusirali na trgovanje koje se odvijalo 2015. godine, te su naveli da je brokerska kompanija propustila neka “očigledno sumnjiva trgovinja”, piše Bloomberg.

Šah se pojavio kao ključna figura u skandalu navodne poreske prevare koja se proširila na nekoliko evropskih zemalja. Istražitelji FCA bavili su se strategijom trgovanja koja je omogućila investitorima da zahtevaju višestruki povraćaj poreza na dividende koji se inače plaća samo jednom. Trgovanje je očigledno ukazivalo na finansijski zločin, izjavili su iz FCA.

Brokerska kompanija Sunrise nije uspela da prepozna zabrinutost zbog finansijskog zločina povezanu sa klijentom kog je dovela Šahova kompanija Solo Group kada je odobrila trgovanje akcijama po skoro dvostruko većoj ceni. Ovo je druga kazna koju je FCA propisala brokerima koji su sarađivali sa Šahom.

Prema rečima izvršnog direktora FCA Marka Stjuarta (Mark Stewart), greške kompanije Sunrise su značajne, a ovakav ishod pokazuje da FCA neće tolerisati nedostatak kontrole u firmama i da će sarađivati sa agencijama sa druge strane okeana kako bi pokazale da London nije mesto u kome je ovako nešto dozvoljeno.

Iz FCA su izjavili da su predstavnici kompanije Sunrise sarađivali prilikom istrage, zbog čega im je ukupni iznos kazne umanjen za 30 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...