FED DAJE 2.300 MILIJARDI DOLARA ZAJMA ZA JAČANJE AMERIČKE EKONOMIJE Potez za spas malih biznisa i lokalnih zajednica

BankeNovacSvetVesti

9.4.2020 16:56 Autor: Julijana Vincan 0

FED DAJE 2.300 MILIJARDI DOLARA ZAJMA ZA JAČANJE AMERIČKE EKONOMIJE Potez za spas malih biznisa i lokalnih zajednica FED DAJE 2.300 MILIJARDI DOLARA ZAJMA ZA JAČANJE AMERIČKE EKONOMIJE Potez za spas malih biznisa i lokalnih zajednica
Federalne rezerve pokrenule su postupak da obezbede dodatnih 2.300 milijardi dolara za zajmove, kako bi ojačale američku ekonomiju tokom pandemije korona virusa. To bi... FED DAJE 2.300 MILIJARDI DOLARA ZAJMA ZA JAČANJE AMERIČKE EKONOMIJE Potez za spas malih biznisa i lokalnih zajednica

Federalne rezerve pokrenule su postupak da obezbede dodatnih 2.300 milijardi dolara za zajmove, kako bi ojačale američku ekonomiju tokom pandemije korona virusa. To bi bilo učinjeno uspostavljanjem novih programa za isporuku kredita malim preduzećima i opštinama i proširivanjem mera uvedenih prošlog meseca, kako bi podržale tržište korporativnog duga.

„Najveći prioritet naše zemlje mora biti rešavanje ove krize javnog zdravlja, pružanje brige obolelima i ograničavanje daljeg širenja virusa. Uloga FED-a je da pruži što je moguće više olakšica i stabilnosti tokom ovog perioda ograničenih ekonomskih aktivnosti, a naše današnje akcije pomoći će da se obezbedi što je moguće brži oporavak“ izjavio je u četvrtak predsedavajući FED, Džerom Pauel (Jerome Powell). Očekuje se da će Pavel izneti svoja zapažanja što se tiče pristupa Centralne banke novoj krizi usled pandemije, piše Financial Times.

U četvrtak FED je saopštio da će uspostaviti alat za podršku fonda zajmom u iznosu od 350 milijardi dolara, koji je deo paketa fiskalnih stimulacija od 2.000 milijardi dolara, koji je Kongres usvojio prošlog meseca.

Taj potez bi trebalo da pomogne bankama da brže prebace zajmove iz svojih bilansa, poboljšavajući time učešće u planu. FED je saopštio da bi to „proširilo kredit na prihvatljive finansijske institucije od kojih potiču krediti za mala preduzeća, uzimajući kredite kao obezbeđenje po nominalnoj vrednosti“.

Foto: Pixabay.com

Najavljeno je i da će se stvoriti poseban program pozajmljivanja za „Main Street“, koji je takođe odobren u zakonu o stimulacijama, kroz koji će otkupiti do 600 milijardi dolara zajma sa podrškom od 75 milijardi dolara od Ministarstva finansija.

FED je bio pod pritiskom da ponudi više podrške borbama države i lokalnih Vlada i rekao je da će takođe uspostaviti program za otkup opštinskog duga, kako bi im se pomoglo da „upravljaju novčanim tokovima“. Kroz The Municipal Liquidity Facility bilo bi ponuđeno do 500 milijardi dolara zajma, sa 35 milijardi dolara iz trezora.

Saopšteno je i da će FED kupiti do 500 milijardi dolara kratkoročnih novčanih obaveza direktno od američkih država, uključujući Vašington DC, okruge sa najmanje dva miliona stanovnika i gradove sa najmanje milion građana.

FED je prestao da direktno interveniše u dužem kraju primarnog i sekundarnog tržišta opštinskog duga, gde države i gradovi prikupljaju gotovinu, ali je rečeno da će „FED pažljivo nadgledati uslove“ na tim tržištima i „proceniće da li su potrebne dodatne mere kako bi se podržao protok kredita i likvidnosti u državnim i lokalnim samoupravama ”.

Prema FED-u, ovi programi će podržati do 850 milijardi dolara u kreditu, podržanih sa 85 milijardi dolara iz Vladinog trezora.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...