Budžet udvostručen u odnosu na prethodne godine

Finansijska injekcija EU za kulturu od 2,5 milijardi najveća do sada

EUKulturaLifestyleVesti

21.5.2021 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Finansijska injekcija EU za kulturu od 2,5 milijardi najveća do sada Finansijska injekcija EU za kulturu od 2,5 milijardi najveća do sada
Budžet za kulturu u Evropskoj Uniji udvostručen je usvajanjem predloga programa Kreativna Evropa na sednici Evropskog parlamenta, i iznosi 2,5 milijardi evra. Kreativna Evropa... Finansijska injekcija EU za kulturu od 2,5 milijardi najveća do sada

Budžet za kulturu u Evropskoj Uniji udvostručen je usvajanjem predloga programa Kreativna Evropa na sednici Evropskog parlamenta, i iznosi 2,5 milijardi evra.

Kreativna Evropa je fokusirana na kulturu i medije, a za cilj ima povećanje izdvajanja, što se pokazalo naročito važnim u pandemiji u kojoj je kulturni sektor bio znatno pogođen, piše SEEbiz.

Poredeći period od 2014-2020, budžet za naredih osam godina (2021-2027) je gotovo udvostručen i do sada je najveća finansijska podrška EU za kulturu.

Najveći deo novca, 1,4 milijarde evra, pripašće programima podrške evropskim filmovima i audiovizuelnim delima. Ulagaće se i u druge kreativne projekte u muzici, arhitekturi, književnosti i drugo.

Foto: Pixabay/Eric Blochet

Sa druge strane, izdvajanjima iz budžeta radiće se na osnaživanju kvalitetnog novinarstva, slobode štampe i medijske pismenosti.

„Programom želimo da stavimo poseban naglasak na to da počnemo da vodimo sve više računa o ekološkim zahtevima, ravnopravnosti polova u kulturi, a njime smo obuhvatili i strategiju za osobe sa invaliditetom”, izjavio je italijanski zastupnik za program Kreativna Evropa Masimiliano Zmeriljo (Massimiliano Smeriglio).

Ovakav postupak imaće pozitivne efekte i za privredni oporavak, smatra evropska poverenica za inovacije, istraživanje i kulturu Marija Gabriel (Mariya Gabriel).

„Programom podržavamo raznolikost u području jezika i kulture, kao i konkurentnost i inovacije na koje treba staviti akcenat“, rekla je ona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...