FINANSIJSKA STABILNOST SRBIJE NEMA ALTERNATIVU Priliv direktnih stranih investicija skoro dve milijarde evra, kaže guvernerka Tabaković

BankeIzdvajamoManifestacijeNovacSrbijaU fokusuVesti

24.11.2020 11:11 Autor: Ljiljana Begović 0

FINANSIJSKA STABILNOST SRBIJE NEMA ALTERNATIVU Priliv direktnih stranih investicija skoro dve milijarde evra, kaže guvernerka Tabaković FINANSIJSKA STABILNOST SRBIJE NEMA ALTERNATIVU Priliv direktnih stranih investicija skoro dve milijarde evra, kaže guvernerka Tabaković
Srbija je do 10. novembra ove godine imala priliv neto direktnih stranih investicija u iznosu od 1,997 milijardi evra, rekla je Guvernerka NBS Jorgovanka... FINANSIJSKA STABILNOST SRBIJE NEMA ALTERNATIVU Priliv direktnih stranih investicija skoro dve milijarde evra, kaže guvernerka Tabaković

Srbija je do 10. novembra ove godine imala priliv neto direktnih stranih investicija u iznosu od 1,997 milijardi evra, rekla je Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, na otvaranju drugog dana Beogradskog ekonomskog foruma.

„Sa prvom dekadom novembra od početka godine u Srbiju je došlo 2,85 milijarde evra bruto direktnih stranih investicija, od čega je neto, 1,997 milijardi evra“, rekla je Tabaković.

Guvernerka je naglasila da se nada da će Srbija bez reinvestirane dobiti uspeti do kraja godine da ostvari projekciju od 2,3 milijarde evra neto direktnih stranih investicija.

Evri i hemijska olovka
Foto: Shutterstock

Na samom početku izlaganja Guvernerka je istakla da je Srbija pravovremeno reagovala na korona krizu i brzo reagovala planiranim paketima pomoći privredi. Na to ukazuju rekla je Tabaković i finansijska stabilnost i stabilnost kursa domaće valute. Vrednost dinara se ni u ovoj krizi nije menjala. Tu stabilnost prepoznali su i strani investitori.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

Najniža stopa finansiranja ikada

“Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala desetogodišnju evroobveznicu u iznosu od 1,2 milijardi američkih dolara, po kuponskoj stopi od 2,125 procenata i stopi prinosa od 2,35 odsto, što su do sada najniže kamatne stope, odnosno najbolji uslovi koje je postigla za finansiranje u dolarima”, rekla je guvernerka NBS.

Tabaković je naglasila da je u cilju zaštite javnog duga od deviznog rizika, odnosno od volatilnosti u kretanju kursa evra prema američkom dolaru, Srbija je putem svop transakcije prvi put ikada izvršila tzv. „hedžing“, čime je zamenila obaveze po osnovu ove evroobveznice iz dolara u evro i time ostvarila de facto kuponsku stopu za finansiranje u evrima od 1,066 odsto.

Ovo je najniža stopa finansiranja naše zemlje ikada i, iako ostvarena u periodu globalne krize, niža je čak i od kuponske stope koju je Srbija ostvarila prošle godine (1,50 odsto).

Jedna osoba daje drugoj evre
Foto: Pixabay.com

Nastavljeni povoljni uslovi kreditiranja privrede

Oporavak investicija time i ekonomske aktivnosti duguje se i zadržanim povoljnim uslovima finansiranja i kreditnoj aktivnosti koja je u Srbijii tokom pandemije zadržana na dvocifenom nivou.

Tabaković je podsetila da su po prvi put kamatne stope na dinarske kredite privredi i kredite privredi u evrima ove godine izjednačene.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Devizne rezerve 13,1 milijardu evra

Srbija  na raspolaganju ima 13,1 milijardu evra deviznih rezervi, od čega ima u zlatu 35,4 tone, izjavila je Guvernerka Tabaković na Beogradskom ekonomskom forumu.

Ona je navela da to zlato predstavlja 14 odsto od ukupnih deviznih rezervi, koje su dvostruko uvećene u odnosu na 2018. godinu.

Tabaković je naglasila da stabilnost nema alternative i da su u tom cilju sprovođene sve mere, kako Vlade Srbije tako i NBS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...