Iz Narodne banke Srbije poručuju da je naš monetarni sistem spremno dočekao krizu

Finansijski sistem stabilan, ima dovoljno i dinara i deviza

SvetVesti

8.3.2022 15:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Finansijski sistem stabilan, ima dovoljno i dinara i deviza Finansijski sistem stabilan, ima dovoljno i dinara i deviza
Finansijski sistem u Srbiji je stabilan, ima dovoljno i dinara i deviza i nema potrebe da građani strahuju i stoje u redovima ispred banaka,... Finansijski sistem stabilan, ima dovoljno i dinara i deviza

Finansijski sistem u Srbiji je stabilan, ima dovoljno i dinara i deviza i nema potrebe da građani strahuju i stoje u redovima ispred banaka, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

„Ako je išta u Srbiji stabilno – onda su to dinar i devizni kurs. NBS zna šta radi i pojačano snabdeva banke stranom efektivom“, rekla je Tabaković na konferenciji za novinare u Narodnoj banci Srbije, prenosi Beta.

Kako je objasnila, banke od NBS dobijaju efektivu u toku dana na zahtev od tog jutra, čak i one koje na to nemaju pravo dok ne iscrpe sopstvene rezerve.

„NBS će nastaviti tako da radi sve dok i poslednji zahtev građana i banaka ne bude zadovoljen. Krizu smo dočekali spremno“, istakla je Tabaković.

Guvernerka je apelovala da građani, ako postoje ograničenja u količini novca koja može da se zameni u menjačnicama, šalju mejlove sa dokazima koja banka ili menjačnica, i koja transakcija je u pitanju.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...