Moguća nova kriza u Srbiji?

Fiskalni savet: Neracionalno potrošene dve milijarde evra bi dobro došle

SrbijaVesti

13.4.2022 13:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fiskalni savet: Neracionalno potrošene dve milijarde evra bi dobro došle Fiskalni savet: Neracionalno potrošene dve milijarde evra bi dobro došle
U Srbiji je ove godine moguća nova kriza i sada bi dobrodošle dve milijarde evra koje su neracionalno potrošene tokom pandemije Covid-19, naveo je Fiskalni... Fiskalni savet: Neracionalno potrošene dve milijarde evra bi dobro došle

U Srbiji je ove godine moguća nova kriza i sada bi dobrodošle dve milijarde evra koje su neracionalno potrošene tokom pandemije Covid-19, naveo je Fiskalni savet u analizi antikriznih budžetskih mera tokom pandemije.

Javne finansije Srbije i dalje se mogu načelno oceniti kao stabilne, ipak prekomerna i suviše neselektivna potrošnja iz prethodne dve godine je bila pogrešna, navedeno je u analizi, prenosi Beta.

„Ne samo što je zbog neselektivne potrošnje povećan javni dug za oko dve milijarde evra više nego što je bilo neophodno, već su tako i nepotrebno umanjeni raspoloživi mehanizmi ekonomske politike u mogućoj novoj krizi“, ocenio je Fiskalni savet.

Rat u Ukrajini, kako je navedeno, uz već prisutnu visoku inflaciju i energetsku krizu dovešće do nove ekonomske nestabilnosti evropskih zemalja koja bi se praktično nadovezala na zdravstvenu krizu.

Srbija je za antikrizni paket mera dala, relativno gledano, 55 odsto više sredstava iz budžeta u odnosu na uporedive zemlje centralne i istočne Evrope (CIE), odnosno 10,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), po čemu je bila rekorder u odnosu na sve zemlje, koje su u proseku potrošile 6,7 odsto BDP-a.

Izdvojena budžetska sredstva za podršku privredi u Srbiji jesu bila prevelika, što je sačuvalo zaposlenost, ali je problem njihova neracionalna raspodela, naveo je Fiskalni savet.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...