SVETSKI EKONOMSKI FORUM 2021.

Fon der Lajen za oštrije regulisanje društvenih mreža

EUSvetVesti

26.1.2021 14:14 Autor: Vladimir Jokanović 1

Fon der Lajen za oštrije regulisanje društvenih mreža Fon der Lajen za oštrije regulisanje društvenih mreža
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) obratila se u utorak učesnicima Svetskog ekonomskog foruma, koji se prvi put održava... Fon der Lajen za oštrije regulisanje društvenih mreža

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) obratila se u utorak učesnicima Svetskog ekonomskog foruma, koji se prvi put održava virtuelno, umesto u Davosu. Ona je izrazila zabrinutost zbog budućnosti demokratije i uloge koju velike tehnološke kompanije imaju u određivanju kvaliteta informacija koje emituju.

„Moramo da učimo iz ove krize. Moramo da promenimo način života i poslovanja kako bismo mogli da zadržimo ono što cenimo i što nam je drago“, rekla je Fon der Lajen u video obraćanju koje je prenosio zvanični portal Davos 2021. Predsednica EK pomenula je naučne dokaze o jasnoj vezi između gubitka biodiverziteta i globalnih pandemija, pozivajući svetske lidere da deluju na usporavanje klimatskih promena.

„Oduševljena sam što su se SAD ponovo pridružile Pariskom klimatskom sporazumu“, navela je ona. Prema njenim rečima društvene mreže izjedaju društvo, zbog čega se založila za oštriju regulativu najvećih svetskih tehnoloških kompanija. Fon der Lajen je govorila o hitnoj globalnoj potrebi vakcinacije protiv Covid-19 i naglasila važnost dostupnosti vakcina u svim zemljama sveta.

Ona je govorila o nizu specifičnih programa u kojima Evropska unija radi na zelenijoj i održivoj budućnosti. U tim planovima je i obnova 35 miliona kuća širom EU kako bi se osigurala veća energetska efikasnost, a takođe i podrška čistim gradovima, uključujući dekarbonizaciju voznih parkova u evropskim naseljima.

Vlade su agresivno reagovale na uticaje pandemije Covid-19 pružajući fiskalnu i novčanu podršku i olabavljujući regulatorne zahteve finansijskih institucija, ocenjeno je tokom panela posvećenom analizi zdravlja finansijskog sistema. Guverner Narodne banke Kine, Ji Gang rekao je da su napori Kine fokusirani na omogućavanje kontinuirane tranzicije zemlje u ekonomiju zasnovanu na potrošnji. On je naveo da Kina neće pre vremena odustati od programa podrške.

Učesnici panela, među kojima su bili ministri, guverneri banaka, top menadžeri i medijski ekonomski analitičari, identifikovali su potencijalne rizike koji proizilaze iz pandemijskih mera i ocenili načine saradnje vlada i industrija, kako bi finansijske institucije postale otpornije. Oni su razmotrili kako najefikasnije, najbrže i najsigurnije ditribuirati vakcine protiv korona virusa i pozvali na primenu politike, prakse i partnerstava potrebnih za proizvodnju i distribuciju vakcine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...