(FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Loznički kraj, simbol istorije, kulture i banjskog turizma

BiznisIzdvajamoSrbijaTurizamVesti

20.8.2020 08:30 Autor: Marija Jovanović 3

(FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Loznički kraj, simbol istorije, kulture i banjskog turizma (FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Loznički kraj, simbol istorije, kulture i banjskog turizma
Loznički ili Vukov kraj, kako ga mnogi nazivaju, oduvek je privlačio turiste. Pored Loznice, centralne tačke koja danas predstavlja urbani deo ove destinacije, ovaj... (FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Loznički kraj, simbol istorije, kulture i banjskog turizma

Loznički ili Vukov kraj, kako ga mnogi nazivaju, oduvek je privlačio turiste. Pored Loznice, centralne tačke koja danas predstavlja urbani deo ove destinacije, ovaj kraj pre svega je simbol tradicije i istorije koju godinama neguje.

Ovaj deo Srbije poznat je po banjskom turizmu, ali i đačkim eksukrzijama koje godinama obilaze Tršić, rodno mesto Vuka Karadžića. Zato, ukoliko želite jednu zanimljivu i istorijsku turu kroz zapadnu Srbiju, obavezno krenite od Loznice do Cera, Banje Koviljače i Tršića.

Kraljevska banja sa salonom Karađorđevića

U podnožju planine Gučevo, na obali reke Drine, nalazi se jedna od najpoznatijih banja u Srbiji – Banja Koviljača. Njenoj popularnosti godinama doprinose dva prirodna lekovita činioca – tremomineralna voda i peloid lekovito blato.

Foto: Nenad Nedomački

“U Banji Koviljači tradicija i savremena naučna dostignuća spajaju se u službi zdravlja ljudi”, napominju u Turističkoj organizaciji grada Loznice. 

Ono što izdvaja ovaj banjski lokalitet jeste park koji se prostire na površini od 40 hektara sa okolnom šumom. Najlepši i najznačajniji objekat je banjska dvorana “Kur salon”, otvoren 1932. godine pod pokroviteljstvom kralja Aleksandra Karađorđevića.

Zbog ovog salona ovu banju nazivaju i “Kraljevska banja“, dok zbog prirodnih lepota nosi naziv “Podrinjska lepotica“.

Foto: Nenad Nedomački

U Banji Koviljači nalazi se bezbroj zaštićenih objekata koje čuvaju tajne i duh prohujalih vremena. Pored sumpornog kupatila „Kralj Petar I“, izdvajaju se i banjske vile Hercegovina, Dalmacija, Bosna i Koviljača.

Istorija kao na dlanu

Na samo deset kilometara od Banje Koviljače nalazi se planina Gučevo, poznata po čuvenoj „Bici iznad oblaka“ koja se odigrala 1914. godine. Nedaleko od Crnog vrha, najviše tačke Gučeva, nalazi se spomen kosturnica srpskih i austrougarskih vojnika, sa uređenim vidikovcem sa koga se pruža pogled na Loznicu i Podrinje.

Pored istorijskih vrednosti, ova planina obiluje i brojnim sportskim sadržajima kojima privlači i ljubitelje aktivnog turizma.

Foto: Dragan Bosnić

“Planina pruža odlične uslove za sportsko rekreativne aktivnosti kao što su hajking, mauntibajking, vožnja četvoročkaša ili letenje paraglajderom, a do Gučeva možete stići automobilom ili obeleženim pešačkim stazama iz Banje Koviljače”, napominju u ovoj turističkoj organizaciji.

Kako navode, za sve posetioce otvoren je i memorijalni kompleks Cerske bitke u selu Tekeriš, a u blizini su i manastir Čokešina iz 15. veka, Banja Badanja i Rajska dolina – botanička baštu u selu Lipnica.

Foto: Dragan Bosnić

Tršić – rodno mesto Vuka Karadžića

Tršić je godinama bio orjentisan ka đačkom turizmu, a i danas se na ovom mestu tradicionalno održava Vukov sabor. Međutim, kako napominju u Turističkog organizaciji grada Loznice, posećenost je veća nego prošle godine.

Brojna seoska domaćinstva otvorila su svoja vrata turistima. Objekti su lepo uređeni, domaćini gostoljubivi, dok se gastronomska ponuda izdvaja tradicionalnom srpskom kuhinjom. Tokom leta ova destinacija je omiljeno izletište Lozničana.

Foto: Dragan Bosnić

Ovo selo, nalazi se na sedam kilometara od Loznice, a ceo kompleks predstavlja muzej na otvorenom i ima posebnu kulturnu i turističku vrednost. U njemu se nalaze Muzej jezika i pisma, Galerija, kaligrafska radionica, Gostinska kuća, kao i crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila.

Tu su i vajati u kojima su smeštene radionice za stare zanate, a kao posebna celina izdvaja se imanje Vuka Karadžića i njegova spomen kuća.

U neposrednoj blizini nalazi se manastir Tronoša koji je zajedno sa Tršićem proglašen zaštićenim područjem, odnosno kulturnim predelom drugog i trećeg stepena zaštite.

Foto: Nenad Nedomački

Urbani grad koji neguje narodne običaje

Pored obale reke Drine, osveženje u vrelim letnjim danima turisti koji borave u Loznici mogu da potraže i na Žićinog plaži, kažu u ovoj turističkoj organizaciji.

“Ovo je omiljeno izletište Lozničana tokom letnjih meseci, idealno je za kupanje, ribolov, boravak u prirodi i sportove na vodi. Ovde se nalazi veliki broj restorana u kojima možete uživati u svežoj drinskoj ribi i ostalim alaskim specijalitetima”, ističu u TO.

Foto: Nenad Nedomački

Međutim, ono što ovaj grad tokom letnje sezone izdvaja od drugih destinacija u Srbiji jeste “LilaLo”, autentičan muzičko-scenski festival koji afirmiše stvaralaštvo mladih. Reč je o manifestaciji koja je posvećena narodnom običaju tzv. lilanju.

“Lile se pale uoči Petrovdana (12. jula), a prave se od mlade kore divlje trešnje ili breze na štapu od leske. Uz velike obredne vatre to se radi obično na mestima gde se narod okuplja, na trgovima i raskršćima. U tom kolektivnom činu najviše učestvuju deca i mladi. Ideja za festival ‘LilaLo’ nastala je u želji da zbližimo tradicionalno i moderno, da tradiciju prikažemo na jedan savremen način i sačuvamo je za generacije koje dolaze”, navode u Turističkoj organizaciji grada Loznice.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...