(FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Osetite mali zeleni raj u Lukovskoj Banji, najvišoj u zemlji

BiznisIzdvajamoSrbijaTurizamVesti

27.8.2020 09:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

(FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Osetite mali zeleni raj u Lukovskoj Banji, najvišoj u zemlji (FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Osetite mali zeleni raj u Lukovskoj Banji, najvišoj u zemlji
Na istočnim padinama Kopaonika u južnoj Srbiji nalazi se Lukovska Banja, koja sa 681 metrom nadmorske visine predstavlja najvišu banju u Srbiji. Karakterišu je... (FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Osetite mali zeleni raj u Lukovskoj Banji, najvišoj u zemlji

Na istočnim padinama Kopaonika u južnoj Srbiji nalazi se Lukovska Banja, koja sa 681 metrom nadmorske visine predstavlja najvišu banju u Srbiji. Karakterišu je obilje izvora mineralnih voda, netaknuta priroda šumovitog Kopaonika i čist planinski vazduh.

Foto: Smart Media

Lukovska Banja spada u red retkih banja koje raspolažu sa sva četiri lekovita prirodna faktora- ima lekovitu vodu, blato, gas i klimu. Postoji čak 37 izvora termomineralnih voda temperature od 28 do 68 stepeni Celzijusa.

Foto: Smart Media

“Zahvaljujući lekovitim karakteristikama termomineralnih voda Lukovska Banja pomaže u prevenciji i lečenju: reumatizma, osteoporoze i osteopenije, svih vrsta sportskih povreda i stanja nakon preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano-zglobnom sistemu. Gostima su terapije na raspolaganju tokom cele nedelje (uključujući vikende i praznike), a medicinski nadzor je dvadesetčetvoročasovni”, kaže za biznis.rs marketing menadžer banje Marko Gašić.

Ono što se izdvaja kao najautentičnije u Lukovskoj Banji jeste kupanje tokom zimskih meseci, jer bazeni rade tokom cele godine, a temperatura u bazenima se kreće od 33 do 35 stepeni. Postoji ukupno 5 bazena, kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru, kaže Gašić.

Foto: Smart Media

Gosti tokom dana mogu da uživaju u zimskim sportovima, jer postoji i ski staza, a posle mogu da se opuste u nekom od velnes centara ili bazenima sa toplom vodom.

Foto: Smart Media

„Osim lečenja, gosti mogu da šetaju stazama zdravlja i posete kulturno-istorijske atrakcije ovog kraja“, kaže za naš portal Gašič i dodaje da postoji i jedinstveni klimatorijum sa prirodnim inhalatorijumom, gde se na malom prostoru nalazi kupatilo kralja Milutina, virovi za lokalne kupke i inhalatorijum.

Foto: Studio Master

Kralj Milutin je uživao u blagodetima banje

Lukovska banja procvat je doživela za vreme vladavine kralja Milutina, koji je mnogo vremena provodio u Lukovskoj Banji, gde je nadgledao rudne kopove u podnožju Kopaonika. O njegovom prisustvu svedoče ostaci letnjikovca u selu Mrče, nadomak Lukovske Banje i kupatilo kralja Milutina u samoj banji. On je tokom dana obilazio radove, a uveče uživao u termomineralnim vodama i blagodetima banje.

Foto: Smart Media

Specifična klima, veliki broj sunčanih dana u godini, termomineralne vode i ljubazno osoblje stvaraju kod gostiju poseban utisak i želju da se ponove vrate. Tokom letnjih meseci otvorena je i Etno krčma Lukovske kolibe, gde mogu da se isprobaju gastronomski specijaliteti ovog kraja.

Foto: Smart Media

Legenda o kralju Milutinu i princezi Simonidi

Kralj Milutin se ženio više puta, a svakako je najznačajnija njegova supruga vizantijska princeza Simonida. Jedna od legendi kaže da je princeza Simonida vraćajući se iz letnjikovca u Lukovsku Banju često zastajala pored mesta koje se naziva Hiljadu suza ili Devojačke suze i plakala nad svojom nesrećnom sudbinom. Od njenih suza i stena je proplakala, a neobičan izvor iz koga voda ne teče nego kaplje i dalje privlači pažnju velikog broja posetilaca.

Foto: Smart Media

Jedinstven pogled na banju

Bilo da ste u prolazu ili ste gost Lukovske Banje obavezno treba obići crkvu svetog Đorđa odakle se pruža predivan pogled na Lukovsku Banju, crkvu svetog Mine u selu Štava, prirodni inhalatorijum, vodopad, etno krčmu i probati neki od specijaliteta potkopaoničkog kraja.

Foto: Studio Master

Turistička ponuda Lukovske Banje je prilagođena trenutnoj situaciji i usklađena sa preporukama Vlade Republike Srbije.

„Popunjenost kapaciteta je zadovoljavajuća, a sve se odvija u skladu sa propisanim merama“, rekao je Gašić i dodao da tokom vanrednog stanja banjski hoteli nisu radili.

Mali zeleni raj

Okruženje u kome se nalazi banja, ili kako je drugačije zovu, Mali zeleni raj, pruža bezbroj prilika za uživanjem u prirodi i boravak na čistom vazduhu u podnožju Kopaonika.

Foto: Smart Media

Sadržaji posebno odgovaraju mlađoj populaciji, bazeni sa toplom vodom, koji rade cele godine, omiljeni su među najmlađima, dok igraonice služe za popodnevno uživanje. Roditelji često šetaju sa svojom decom stazama zdravlja i na taj način zajedno upoznaju okolinu Lukovske Banje i njene atrakcije.

Foto: Studio Master

Vaučere mogu da koriste i studenti

Lukovska banja od samog početka podržava akciju Vlade Srbije i prima vaučere za odmor.

Foto: Smart Media

„Možemo se pohvaliti činjenicom da se Lukovska Banja, zajedno sa Prolom Banjom nalazi u samom vrhu najtraženijih destinacija po broju realizovanih vaučera i broj se povećava iz godine u godinu“, kaže Gašić.

Foto: Studio Master

On je dodao i da se za vaučere odlučuju ne samo penzioneri koji su redovni gosti, već i zaposleni, a novina je da novih 400.000 vaučera mogu da koriste i studenti.

Foto: Smart Media

Postojeći smeštajni kapaciteti u Lukovskoj Banji su nedovoljni da prime sve one koji su zainteresovani za njene blagodeti, kaže marketing menadžer Lukovske Banje i ističe da se zbog toga gradi još jedan hotel, koji će imati 4 zvezdice sa svim sadržajima za lečenje i opuštanje.

„Time će Lukovska Banja dobiti još 200 novih ležajeva, a otvaranje hotela se očekuje početkom sledeće godine“, zaključio je Gašić.

Tagovi
EKO

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...